Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Střelba v Rusku: Podezřelí měli kontakty na Ukrajině, tvrdí tajná služba FSB

Teroristický útok v Krasnogorsku
ČTK
 ČTK

Ruská tajná služba FSB podle médií tvrdí, že podezřelí z pátečního útoku v Krasnogorsku u Moskvy měli údajně kontakty na ukrajinské straně. Kyjev už v pátek odmítl, že by měl s útokem na koncertní síň cokoliv společného.

Reklama

Útočníci, kteří byli dnes ráno zadrženi, se pokoušeli ujet směrem k rusko-ukrajinské hranici. Předpokládaní teroristé údajně „měli kontakty na ukrajinské straně“, uvedla FSB podle listu Kommersant.

Tajná služba potvrdila, že čtyři podezřelí z pátečního útoku byli zadrženi v Brjanské oblasti na západě Ruska, tedy v blízkosti hranic s Ukrajinou a Běloruskem. Postupně prý byli dopadeni v rozmezí několika hodin. Zatčení jsou nyní přepravováni do Moskvy, dodala FSB.

Celkem bylo v rámci vyšetřování zadrženo 11 lidí, informoval dnes dopoledne šéf FSB Alexandr Bortnikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Počet obětí útoku podle nejnovější bilance vzrostl na 93 a úřady předpokládají, že to není konečný údaj.

Putin dnes telefonicky hovořil se svým běloruským spojencem Alexandrem Lukašenkem. Oba podle sdělení kanceláře běloruského vůdce potvrdili připravenost ke spolupráci, včetně kontaktů mezi tajnými službami, „s cílem účinného reagování na teroristické hrozby“.

Pokud se ukáže, že za útokem stála Ukrajina, měla by „dostat jasnou odpověď na bojišti“, prohlásil podle agentur ruský poslanec, bývalý generál Andrej Kartapolov.

„Teď víme, v jaké zemi se ti zatracení parchanti pokoušeli ukrýt - na Ukrajině. V zemi, která se rukama západních liberálních režimů deset let přeměňovala v centrum šíření terorismu v Evropě, přičemž v extremistickém šílenství předčila i Kosovo,“ uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, kterou citovala agentura TASS.

K útoku se už v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát, o autenticitě jejího vyjádření na sociálních sítích ale panují pochybnosti.

Jeden z ruských poslanců, který jako první informoval o dopadení podezřelých z útoku v Brjanské oblasti, uvedl, že v autě, které bylo zastaveno střelbou, byly nalezeny pasy občanů Tádžikistánu.

Rusko podle Kyjeva připravuje 100 tisíc nových vojáků, možná kvůli letní ofenzivě

Přípravy na letní ofenzivu. Rusové plánují poslat na frontu statisíce vojáků

Rusko připravuje nové uskupení o velikosti zhruba 100 tisíc vojáků a není vyloučeno, že ho plánuje použít při možné letní ofenzivě, sdělil podle serveru RBK-Ukrajina velitel ukrajinských pozemních vojsk Oleksandr Pavljuk.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Paříž požádala Moskvu, aby střelbu v koncertní síni přestala používat jako nástroj proti Ukrajině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme