Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Střelba v Moskvě vybičovala ruské zákonodárce k diskuzi. Zvažují obnovení trestu smrti

Střelci z moskevské koncertní síně u soudu
ČTK
 ČTK

Po teroristickém útoku na předměstí Moskvy, při kterém na konci minulého týdne zahynulo nejméně 139 lidí, začali ruští zákonodárci volat po obnově trestu smrti, který není v Rusku už téměř tři desetiletí uplatňován. Ústavní soud se k této věci odmítl vyjádřit, protože ji může zanedlouho posuzovat, uvedla ruská média.

Reklama

Zasedání Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, začalo minutou ticha k uctění památky obětí teroristického útoku. Poté vůdci dvou poslaneckých klubů vyzvali ke zrušení moratoria na trest smrti.

„Dnes nemůže být pro tyto šmejdy (pachatele útoku) jiný trest než trest smrti,“ prohlásil Leonid Sluckij, nástupce zesnulého vůdce ruských nacionalistů Vladimira Žirinovského v čele Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR).

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusům to ulítlo. Jejich střela s plochou dráhou letu zamířila nad Polsko

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo velitelství polských ozbrojených síl. Incident se podle něj stal nad ránem. O incidentu byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

Přečíst článek

Vůdce strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov navrhl uspořádat o trestu smrti referendum. „Ať lid vyjádří svou vůli. Pokud jde o mé stanovisko, vždy bylo jednoznačné - spodina a nelidé, kteří vymysleli tento zločin, by měli vědět, jaká odplata je čeká,“ řekl.

Předseda dumy Vjačeslav Volodin v reakci připomněl, že pro obnovení trestu smrti není referendum nutné. „Všechna rozhodnutí v současnosti závisí na ústavním soudu,“ prohlásil a připomněl, že trest smrti figuruje v ruské ústavě a zákonech, nikdo jej nezrušil. Volodin dnes připomněl, že rozhodnutí ústavního soudu o neuplatňování trestu smrti bylo přijato kvůli plnění mezinárodních závazků Ruska vůči Radě Evropy. Avšak Rusko z Rady Evropy vystoupilo, a tak je tuto otázku možné otevřít, dodal.

Během rozpravy poslanec Pavel Krašeninnikov apeloval, že důležitá rozhodnutí je třeba přijímat s chladnou hlavou, ale připustil, že poslanci jsou připraveni posoudit příslušné návrhy, uvedl server BBC News. Připomněl, že ještě v pondělí Krašeninnikov vystupoval proti posuzování, zda se má do Ruska trest smrti vrátit.

Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Odnož teroristické organizace Islámský stát (IS), která se přihlásila k pátečnímu útoku u Moskvy, se v poslední době pokusila spáchat několik podobných akcí také ve Francii. Podle agentury AFP to uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Přečíst článek

Ústavní soud se rozhodl zdržet se vyjádření, „protože v kontextu posuzování daného problému v nynější situaci se otázka může stát předmětem posuzování ústavním soudem“, napsala agentura Interfax.

Trest smrti není v Rusku uplatňován od roku 1996, kdy se země stala členem Rady Evropy, alternativou se stalo doživotní odnětí svobody. Rada Evropy, která nijak nesouvisí s Evropskou unií, Rusko předloni v březnu kvůli invazi na Ukrajinu vyloučila a Moskva varovala, že odstoupí od úmluv, které v rámci svého členství v ní podepsala.

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Paříž požádala Moskvu, aby střelbu v koncertní síni přestala používat jako nástroj proti Ukrajině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme