Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská invaze na Ukrajinu zvýší počty hladovějících ve světě o miliony

Ruská invaze na Ukrajinu zvýší počty hladovějících ve světě o miliony
iStock
Dušan Kütner
duk

Počet lidí, kteří ve světě trpí akutním nedostatkem jídla, roste alarmujícím tempem, varuje nejnovější zpráva OSN. Těch, kteří potřebují naléhavou potravinou pomoc už je na 193 milionů. A situace se bude v souvislosti s válkou na Ukrajině jen horšit.

Reklama

V roce 2021 trpělo akutním nedostatkem potravin téměř 193 milionů lidí v 53 zemích nebo územích, což představuje meziroční nárůst o celou čtvrtinu. Uvedla to charitativní organizace Global Network Against Food Crises. V letošním roce platforma bojující proti hladomorům ve světě očekává, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu a s tím souvisejícím problémům s nedostatkem obilí a dalších komodit a jejich rostoucími cenami počet hladovějících lidí ještě stoupne, uvedla agentura Bloomberg.

Konflikty v zemích jako Etiopie a Afghánistán a ekonomické otřesy způsobené pandemií covid-19 loni omezily přístup lidí k potravinám v téměř dvou desítkách zemí, uvedla charitativní organizace Global Network Against Food Crises založená Evropskou unií, Světovým potravinovým programem a Organizací OSN pro výživu a zemědělství.

Potraviny zdraží o desítky procent. Hlad a podvýživa hrozí stovkám milionů lidí, říká šéf Světové banky

Nastupující potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. Kvůli zhoršení dostupnosti potravin hrozí podvýživa stovkám milionů lidí.

Přečíst článek

V roce 2021 tak trpělo akutním nedostatkem potravin téměř 193 milionů lidí v 53 zemích nebo územích, o čtvrtinu více než v roce 2020. Počet znamená, že nedostatek jídla představoval bezprostřední hrozbu pro jejich životy nebo živobytí.

Počet obětí hladu roste, protože válka na Ukrajině stále zvyšuje ceny potravin, uvedl Bloomberg. „Konflikt naplňuje trojrozměrnou krizi – potravinovou, energetickou a finanční – s ničivými dopady na nejzranitelnější lidi, země a ekonomiky světa,“ uvedl ve zprávě generální tajemník OSN Antonio Guterres. 

První údaje již naznačují, že se potravinová krize zhoršuje. Počet těch, kteří letos čelí hladu, dosáhne zhruba 180 milionů ve 41 zemích, které byly v loňském roce zkoumány. Pro dalších ohrožených 12 zemí zatím neexistuje žádná předpověď, ale podle organizace to představuje dalších pět milionů hladovějících lidí.

Ukrajina je jedním z předních světových dodavatelů obilí a rostlinného oleje a válka narušuje její sklizeň a vývoz. Míra světových cen potravin vyletěla na rekord – překonala i úrovně zaznamenané v letech 2008 a 2011, které přispěly ke globální potravinové krizi –hromadí tlak na vlády od Srí Lanky po Peru. To pomáhá zažehnout vlnu protekcionismu, protože někteří exportéři omezují prodej plodin v zámoří, aby zajistili místní dodávky, upozornil Bloomberg. 

Ukrajinské farmy čelí přeplněným silám, protože v důsledku ruské invaze se výrazně omezila možnost exportovat obilí do zahraničí.

Sila na Ukrajině jsou plná obilí, není jak jej kvůli válce odvézt. Část úrody zůstane ladem

Potravinářské firmy v Evropě i jinde s napětím čekají na vývoj na Ukrajině, neboť kvůli dvouměsíční ruské invazi stouply ceny obilí na dvojnásobek i více a růst se jen tak nezastaví. Nastala ovšem absurdní situace – podle ukrajinské společnosti UkrAgroConsult jsou v současné chvíli ukrajinská sila přeplněna obilím, protože kvůli zničené infrastruktuře a zavřeným ukrajinským přístavům jej není jak exportovat do zahraničí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Válka bude mít vážné důsledky na globální potravinovou bezpečnost, protože miliony Ukrajinců jsou vysídleny a mnoho zemí závislých na dovozu nemůže z Ukrajiny a Ruska získat základní plodiny nebo hnojiva, uvádí zpráva. Válka také brzdí globální ekonomické zotavení z pandemie. 

pramen: Global Network Against Food Crises

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Pekař Roman Teisler: Kolik bude stát chleba? Pšenice je kvůli dění na Ukrajině dvakrát dražší, energie třikrát

Pekárna Adélka je fenomén. V Pelhřimově funguje už od roku 1990. Obrat čtvrt miliardy korun, tři sta zaměstnanců. Je to rodinná firma, kterou dlouhé roky vede syn zakladatele Roman Teisler. Podnik má vlastní mlýn, vyrábí a prodává víc než tisíc produktů. Chleba, sladké pečivo, rohlíky. Je lokálním lídrem. Jak vlastně funguje pekárenský byznys? Zdraží dramaticky chleba, jak se o tom nyní píše?

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme