Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Ukrajině se hroutí systém dodávek potravin, hrozí extrémní růst jejich cen, varuje OSN

Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu
ČTK
Dušan Kütner
duk

Válka na Ukrajině citelně zasáhla obchod s potravinami. Ruská invaze narušuje schopnost Ukrajiny přepravovat zásoby potravin uvnitř země i mimo ni, uvedla agentura OSN. Ukrajina je přitom například pátým největším světovým producentem pšenice. Narušení systému dodávek tak má dopad nejen na ukrajinské obyvatelstvo, ale zhoršuje globální potravinovou krizi, když vhání světové ceny potravin na nová maxima.

Reklama

Dodavatelský řetězec potravin v zemi se rozpadá,” řekl na videokonferenci koordinovanou ze Ženevy Jakob Kern, nouzový koordinátor organizace Světový potravinový program (WFP) při OSN.

Ukrajina byla dlouho považována za „chlebník Evropy”, je pátým největším producentem pšenice na světě a produkovala obilí a jedlé oleje z plodin, jako je třeba slunečnice. Cena pšenice ve světě se od února do března zvýšila o 24 procent, což vytlačilo ceny na rekordní úroveň a trápí země, které spoléhaly na obilí z Ukrajiny. Jednou nich je například Libanon, který je vysoce závislý na ukrajinských dodávkách a odebírá více než 60 procent pšenice pro svou potřebu právě z Ukrajiny.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko se propadlo na dno úvěrového ratingu. Není schopno splácet dluhy

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Země oznámila, že má potíže se splácením dluhopisů.

Přečíst článek

„S celosvětovými cenami potravin na historickém maximu je WFP znepokojen vlivem konfliktu na globální potravinovou bezpečnost," řekl zástupce agentury OSN, která před ruskou invazí nakupovala polovinu svých dodávek pšenice z Ukrajiny. 

Vývoz pšenice z válečné zóny klesá

Vývoz obilí z Ruska se sice zpomaluje, ale pokračuje, i když zuří válka na Ukrajině a stoupají obavy z globální potravinové bezpečnosti, uvedla agentura Bloomberg.

Společnost AgFlow zabývající se údaji o plodinách se sídlem v Ženevě odhaduje, že v prvních dvou březnových týdnech odplulo z Ruska 73 plavidel přepravujících zemědělské suroviny, jako je pšenice. Během stejného období loni to bylo 220 lodí. Další platforma pro sledování lodí Sea/ společnosti Maritech odhaduje, že tonáž plodin z ruských přístavů v týdnu do 12. března klesla o polovinu oproti předchozím sedmi dnům.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Po nabídkových řízeních z tohoto týdne existuje větší jistota, že pšenice je k dispozici na vývoz za zvýšenou cenu,” uvedla analytická společnosti Rabobank. „Situace však zůstává hluboce nejistá a přechod k tomuto ‚novému normálu‘ značně sníženého exportu do Černého moře bude ještě nějakou dobu trvat,“ dodala.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Vývoz obilí z Ruska do poloviny března razantně klesl, ale pokračuje. Ceny jsou vysoko

Invaze na Ukrajinu uzavřela obléhané ukrajinské přístavy a kvůli protiruským sankcím dolehla i na ruský vývoz pšenice z oblasti přezdívané „sýpka světa“. Export zásadní potravinářské komodity ale nadále pokračuje, byť za první dva březnové týdny klesl počet lodí s obilím, které se vydaly na cestu z ruských přístavů, o dvě třetiny.

Přečíst článek

Obilí z Ruska, jednoho z jeho největších světových exportérů, se tak nadále dostává ke globálním odběratelům. Obava z nedostatku pšenice však přetrvává, což vyhání cenu obilí nahoru. Objem ruských prodejů v budoucnu bude navíc pod drobnohledem, protože někteří obchodníci s komoditami se vyhýbají ruským dodávkám kvůli sílícímu tlaku sankcí na Moskvu, podotkl Bloomberg.

Ukrajina zatím hlásí dostatek

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala zhruba třetinu její roční spotřeby. Ukrajinská vláda ale před několika dny rozhodla omezit či přímo zakázat vývoz některých zemědělských komodit. Zákaz či omezení vývozu by se měl týkat pšenice, pohanky, masa, oleje či cukru.

Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Tento týden vstoupí do historie burzovního obchodování. Cena pšenice na burze v Chicagu během něj stoupla o více než 40 procent. Důvodem je válka na Ukrajině, která dramaticky ztenčuje světové zásoby obilovin. Ceny potravin přitom už v únoru, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, vystoupaly k historickému rekordu, jak vyplývá ze včerejší pravidelně zprávy OSN k cenám potravin ve světě.

Přečíst článek

Světové ceny potravin a krmiv se v důsledku konfliktu na Ukrajině mohou zvýšit o osm až 20 procent, což by vedlo k nárůstu podvýživy ve světě. Minulý týden to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V předběžném hodnocení ruské invaze do sousední země organizace konstatovala, že není jasné, zda bude Ukrajina schopna v případě vleklého konfliktu sklízet úrodu. Nejistota panuje také kolem vývozu potravin z Ruska.

Největší vývozci pšenice ve světě v roce 2019:

pramen: Atlas of Economic Complexity

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme