Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Agrární komory: Části zemědělců zdražila hnojiva o stovky procent. Neměli zásoby, teď to pocítí i zákazníci

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal
Agrární komora, užito se svolením
Dušan Kütner

Jedním z důsledků ruské invaze na Ukrajinu a ekonomických dopadů na svět je i razantní zvyšování cen hnojiv, kterých je Rusko největším dodavatelem. Potravináři tvrdí, že potraviny zdraží i kvůli tomu až o desítky procent. „Situace v tuzemské zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz prezident Agrární komory Jan Doležal.

Reklama

Hodně se o ní mluví, ale nastává již skutečně „hnojivová krize“?

O hnojivové krizi se skutečně mluvit dá. Před eskalací rusko-ukrajinského konfliktu stoupaly českým zemědělským prvovýrobcům vstupní náklady v meziročním srovnání o desítky až stovky procent včetně minerálních hnojiv. Důvodem je cenová nestabilita, respektive zdražování ropy, která je zásadní pro výrobu minerálních hnojiv. Konflikt na Ukrajině tyto trendy ještě urychlil.

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek

O kolik vzrostly aktuální ceny nejběžnějších hnojiv oproti době před invazí na Ukrajinu?

Podle březnového průzkumu Agrární komory ČR, kterého se zúčastnilo 269 podniků, má zásoby minerálních hnojiv na celou letošní sezonu pouze 23 procent respondentů a na méně než jednu sezonu 49 procent. Žádné zásoby minerálních hnojiv nemá vytvořené 28 procent dotázaných podniků. V souvislosti se situací na Ukrajině pociťuje problémy s dodávkami minerálních hnojiv 17 procent podniků a očekává je 72 procent podniků. Zbytek respondentů problémy s dodávkami neočekává.

Z průzkumu dále vyplynulo, že ceny minerálních hnojiv jsou v meziročním srovnání vyšší v průměru o 154 procent. Nicméně pětina respondentů zaznamenala zdražení o 251 až 300 procent a téměř desetina respondentů pociťuje zdražení o více než 300 procent.

Pšenice, ilustrační foto

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jak se nedostatek a vyšší cena hnojiv projeví na hektarových výnosech a hospodaření zemědělců?

Čeští zemědělci oproti jiným zemím Evropské unie dlouhodobě snižují spotřebu minerálních hnojiv. Zároveň je běžnou praxí používat organická hnojiva, která jsou cenným zdrojem organické hmoty do půdy. Současná situace s minerálními hnojivy jim přesto způsobuje velké problémy a prodražuje výrobu. Asi 73 procent podniků v rámci průzkumu Agrární komory ČR plánuje omezit dávkování minerálními hnojivy, aby jim zásoby déle vydržely. Současně 39 procent chce minerální hnojiva částečně nahradit organickými hnojivy a 23 procent shání dodavatele z jiných zemí.

Omezení spotřeby minerálních hnojiv může znamenat nižší hektarové výnosy. Je ale předčasné předvídat přesnou míru snížení, protože na výnosy má samozřejmě vliv také vývoj počasí, škůdci a další faktory. Čeští zemědělci ale mají omezené možnosti promítnout růst vstupních nákladů do cen, za které prodávají své zboží, a česká zemědělská prvovýroba je tak stále méně rentabilní.

pšenice (ilustrační foto)

Evropou obchází „hnojivová krize“. Potraviny kvůli ní ještě více zdraží

Zemědělce napříč Evropou i v Česku trápí extrémně vysoké ceny hnojiv. Ty se v důsledku energetické krize zvýšily třeba na šestinásobek úrovně roku 2020. K výrobě hnojiv je totiž třeba plynu, který v uplynulých měsících v Evropě extrémně zdražil v souvislosti s energetickou krizí. Například pěstitelé kukuřice nebo pšenice čelí historicky vůbec poprvé „hnojivové krizi“.

Přečíst článek

Zdraží ve výsledku potraviny v Česku? Kde to zákazníci pocítí nejvíce?

Potraviny na pultech českých obchodů zdražují už nyní, ale neznamená to, že tyto peníze směřují k českým zemědělcům. Tuzemská zemědělská prvovýroba má ve skutečnosti na ceny potraviny pro zákazníky omezený vliv. Promítají se do nich vedle nákladů a přirážky zpracovatelů, nákladů na přepravu nebo uskladnění také náklady a přirážka obchodních řetězců.

Existuje možnost hnojiva z Ruska nahradit?

Podle zmíněného průzkumu Agrární komory ČR se pokouší sehnat dodavatele minerálních hnojiv z jiné země než Rusko 23 procent dotázaných zemědělských podniků. Nicméně nedostatek minerálních hnojiv, který zvyšuje jejich cenu, pociťují zemědělci po celé Evropě. Proto čeští zemědělci zvažují snížení dávek minerálních hnojiv nebo jejich nahrazení organickými hnojivy.

Američané kupují v době rekordní inflace dražší věci, ale v horší kvalitě, zjistila studie.

Jak tvrdé bude zdražení potravin? Údaje potravinářů naznačují desítky procent

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Přečíst článek

Jakými opatřeními by vláda mohla ztlumit dopady krize?

Situace v tuzemské zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní. Podporujeme proto požadavky Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů na dočasné odpuštění spotřební daně na naftu použitou v rámci zemědělské prvovýroby a na dočasné snížení či odpuštění DPH na naftu použitou v rámci zemědělské prvovýroby.

Vzhledem k regulacím EU vidíme rychlejší a snazší cestu spíše ve snížení či odpuštění DPH. Popsané kroky by mohly alespoň částečně ulehčit českým zemědělcům, kteří zajišťují kvalitní české potraviny pro obyvatele za dostupné ceny.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme