Reklama

Před deseti lety si Česko vyzkoušelo prohibici. Fungovala jen na půl

Před 10 lety vláda vyhlásila prohibici
ČTK
Stanislav Šulc

Je 19 hodin, 14. září 2012. Vrcholí metanolová aféra, desítky lidí jsou po smrti kvůli pančovaném alkoholu. Vláda Petra Nečase vystupují před televizní kamery a ministr zdravotnictví Leoš Hereg vyhlásil zákaz prodeje alkoholu nad 20 procent.

Reklama

První případ dvou zemřelých v Havířově oznámila karvinská policie 6. září 2012. Vláda zřídila 12. září krizový štáb a téhož dne Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo mimořádné opatření v podobě plošného zákazu stánkového prodeje alkoholických nápojů s obsahem alkoholu větším než 30 %.

V pátek 14. září večer vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření spočívající v úplném zákazu prodeje, nabízení a distribuce alkoholických nápojů s obsahem alkoholu od 20 %. V té době měly jedovaté nápoje na svědomí už 19 obětí a cca 30 lidí bylo v nemocnicích v různém stádiu otravy metanolem. Ne všichni otrávení metanolem nalitým z koupené lahve se ale otrávili nápojem, který byl v této lahvi prodán.

Dalibor Martínek: Místo koblih jsou tu rohlíky. A kde je Bureš? Předvolební bizár vrcholí

Za Kroutil bude líp. Moderní a kvalitní školství je naší prioritou. Co toto divné sousloví znamená? Hlavně to, že je tu ostrá fáze předvolební kampaně. Plakáty s tímto zněním rozvěsilo hnutí ANO všude možně po Praze. Kroutil je nyní za ANO zastupitelkou na Praze 8. Kroutil má na plakátech své jméno i obrázek.

Přečíst článek

Kauza století

Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky. Deset dní po vyhlášení prohibice 24. září policie oznámila, že zná zdroj metanolu. „Víme, jak se jedovatý metanol dostal na český trh i odkud pochází. Víme, kdo tu směs namíchal, kdo dodal suroviny. Odhadujeme, že v oběhu mezi lidmi je až 15 tisíc litrů tohoto závadného alkoholu,“ oznámil policejní prezident Martin Červíček.

Metanol podle nich pocházel z ČR, byl řádně zakoupený a dodaný do opavské firmy, odkud putoval na černý trh. 

Policie také zadržela trojici hlavních podezřelých. Obchodníka z Karviné Jiřího Vaculu, slovenského občana Rudolfa Fiana a tuzemce Tomáše Křepelu, majitele firmy z obce Řitka. Muži údajně dobře věděli, že namíchali „smrtící koktejl“. Fian byl obviněn z obecného ohrožení a Křepela byl stíhán za pomoc k trestnému činu.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

O několik dní později 12. října obvinila policie z obecného ohrožení třetího muže, distributora ze Zlínska, který smrtící směs namíchanou v Opavě dále šířil. 4. února 2015 potvrdil Vrchní soud v Olomouci doživotní tresty odnětí svobody pro Rudolfa Fiana a Tomáše Křepelu, 30. března 2018 potom tyto tresty potvrdil i Nejvyšší soud.

Prohibice ve vyspělém světě

Ve dvacátém století byla prohibice vyhlášena z různých příčin hned v několika zemích. Nejslavnějším příkladem je jedenáct let trvající zákaz konzumace alkoholu v USA mezi lety 1922 až 1933. Prohibice měla zabránit celospolečenským, zejména rodinným dopadům alkoholismu. Výsledek - zvýšení spotřeby alkoholu, černé palírny a pár skvělých filmů a knih o Al Caponovi.

Šéf Ústředního svazu německých řemesel (ZDH) Hans Peter Wollseifer

Živnostníci půjdou kvůli drahotě ke dnu, varuje šéf německého svazu

Německá inflace vzrostla na 7,9 procenta. Řemeslníci a živnostníci jsou skoro na dně, varuje šéf Ústředního svazu německých řemesel (ZDH) Hans Peter Wollseifer. Německá ekonomika se přitom i podle zástupců vlády blíží ke stagnaci a zřejmě i k recesi, což sebou přináší i stále vyšší počet firemních insolvencí.

Přečíst článek

Prohibici vyzkoušelo také Rusko, a to hned několikrát. Například po Gorbačovově zákonu z roku 1985 tak prudce vzrostla výroba domácí samohonky, že byl raději v roce 1987 znovu povolena konzumace alkoholu.

A k zákaz alkoholu přistoupilo v roce 1982 také Polsko, byť šlo jen o částečné omezení. Konkrétně šlo o omezení prodeje alkoholu do 13 hod. odpoledne. Výsledek - přesunutí obědů po 13 hodině (což přetrvalo dodnes).

A prohibiční přístup se promítá také do regulací jiného chování, které může způsobovat závislost. Například hraní. Důvod spočívá v nepochopení závislostního chování. To totiž není původní, ale odvozené. Závislostním chováním, ať už jde o závislost na alkoholu, drogách, toxickou závislost na druhých osobách či gambling, totiž pouze odsouváme pozornost od bolesti, popřípadě saturujeme nedostatek štěstí.

„Patologické hráčství je bezesporu velmi vážný adiktologický fenomén, kterému je třeba věnovat pozornost. Představitelé obcí by ale před absolutní prohibicí hazardního hraní měli mít na mysli, že velice pravděpodobně dojde k odlivu hráčů do online prostoru, kde není regulace tak přísná. Vliv prohibice na ilegální trh je z historie, ale i ze současnosti znám a ukazuje se, že problém prohibice nevyřeší, ale spíše ho přesune jinam. Paradoxně samotné herny jsou ideálním místem pro včasné intervence, protože jsou přímo v kontaktu s hráči. Dalším problémem stran obcí je odliv finančních prostředků z daňových příjmů. Celá situace je tedy poměrně složitá a vyžaduje dobře promyšlené řešení a jistý balanc mezi restriktivním a liberálním přístupem, který bude založený na důkazech,“ popisuje Ladislav Dékány, odborný garant Národní linky pro odvykání 800 350 000.

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Příspěvky státu lidem a firmám platícím vysoké účty za elektřinu a plyn, zastropování cen energií a další. To jsou opatření, která vláda Petra Fialy (ODS) či EU přijaly či se chystají přijmout na zmírnění dopadů rapidně vysokých cen energií vyhnaných k rekordům v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tady je jejich přehled.

Přečíst článek

Wall Street, ilustrační foto

Černé úterý na americké burze. Akcie se zřítily kvůli zprávám o inflaci

Nejhůř se dařilo technologickým společnostem. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o 5,5 procenta, akcie technologické společnosti Apple klesly o téměř šest procent a akcie internetového obchodu Amazon se propadly o více než sedm procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme