Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Místo koblih jsou tu rohlíky. A kde je Bureš? Předvolební bizár vrcholí

Dalibor Martínek: Místo koblih jsou tu rohlíky. A kde je Bureš? Předvolební bizár vrcholí
Daniel Frýda / Twitter
Dalibor Martínek

Za Kroutil bude líp. Moderní a kvalitní školství je naší prioritou. Co toto divné sousloví znamená? Hlavně to, že je tu ostrá fáze předvolební kampaně. Plakáty s tímto zněním rozvěsilo hnutí ANO všude možně po Praze. Kroutil je nyní za ANO zastupitelkou na Praze 8. Kroutil má na plakátech své jméno i obrázek.

Reklama

Ale co chudák Bureš, který za ANO aspiruje na ovládnutí radnice v Kladně? František má na svém plakátu pouze heslo Volte Ano, bude líp. Takže ne, že bude za Bureše líp? Marketingoví experti z ANO ví, kudy leze koza.

Komunální volby máme příští týden, 23. a 24. září. Kampaň má bizarní rozměry. Možná ještě bizarnější, než když před minulými parlamentními volbami Babiš rozdával u metra koblihy. Nešťastný studentský dobrovolník moc prosil, abych ho nefotil, když ve stanici metra při loudavé agitaci za Prahu sobě rozdával rohlíky dodané z jedné módní pražské pekárny.

Takže kdo to vyhraje, koblihy, nebo rohlíky?

Programy stran pro komunální volby jsou naprostá hlušina. Nereálné sliby, hloupá hesla. A rohlíky. Přitom jde o docela hodně. Pražský magistrát každý rok rozděluje 90 miliard korun. Je to víc peněz, než má na nákup zbraní ministerstvo obrany. K tomu navíc, každá pražská městská část ročně disponuje částkou přes miliardu korun.

Tereza Zavadilová: Vláda by mohla Čechům zlevnit elektřinu i plyn jedním klikem. Ale asi nechce

Česko už od února žije v sevření vysokých cen plynu, potažmo elektřiny, jejíž cena se z tohoto zdroje odvíjí. Kabinet těžce hledá různá řešení, která by měla lidem a firmám od dramatického nárůstu nákladů ulevit. Moc se mu to nedaří. Není divu, když jsou dosavadní řešení dost rozpačitá. 

Přečíst článek

Starosta nemusí ani hnout palcem, ale peníze mu prostě spadnou z nebe. Náhodně vybraný příklad: Jablonec nad Nisou, město s méně než padesáti tisíci obyvatel, má letošní výdaje rozpočtu jednu a půl miliardy korun. Před radnicí v centru města stojí na vyhrazených místech služební černé superby.

Nejde o Jablonec. Je to ve všech městech podobné. Zdroje jsou, jak říkal matador sociální demokracie Vladimír Špidla. Který mimochodem kandiduje do Senátu. Ano zdroje jsou. Jsou to naše peníze. Pokud se někdo ptá, o co jde v komunálních volbách, nabízí se odpověď.

Od starosty vítězné strany se obvykle očekává, že peníze rozdá „správným směrem“. Občas kvůli tomu jde někdo i bručet. STAN je nyní, v průběhu kauzy Hlubuček, pod pražským volebním šéfem Petrem Hlaváčkem polepšenou stranou. Hleďme, to bylo ale rychlé polepšení. Andrej Babiš se zase letos věnuje cestování. Jízda karavanem, která patrně míří k ovládnutí Hradu, mu možná bude pohodlně stačit i k ovládnutí mnoha radnic. Možná i Prahy, kde to měl vždy těžké.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Fialova vláda na forhontě, Babiš u soudu

Druhý čistě zářijový týden začne zostra, pražský městský soud otevře kauzu Čapí hnízdo. Žádné omluvenky zatím nedorazily, tak by na veřejné projednávání měl osobně dorazit šéf hnutí ANO.

Přečíst článek

Babiš byl se svým hnutím v minulých komunálních volbách v počtu získaných mandátů sedmý, za všelijakými nezávislými hnutími, za STAN, za ODS. A dokonce i za sociální demokracií. Tu už si teď mnoho lidí ani nepamatuje. Vzhledem k tomu, jak to ODS se svými partnery kutí ve vládě s energiemi, na které brzo mnoho lidí nedosáhne, je vlastně jedno, co dají Babišovi marketéři na předvolební plakáty.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Reklama

Související

Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Přečíst článek

David Ondráčka: Volby se dnes stávají spíš ostudou demokracie než její oslavou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme