Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Vrchol luxusu. Největší zaoceánský parník Queen Mary 2 slaví 20 let

Osobní výletní loď Queen Mary 2 opouští francouzský středomořský přístav Marseille, Francie - 15. června 2023
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Co byl před sto lety co se týče luxusu – tedy do svého ztroskotání – Titanic, to je již 20 let největší zaoceánská loď pro osobní dopravu Queen Mary 2. Od její první, zkušební plavby z francouzského přístavu Saint-Nazaire je to dnes 25. září přesně 20 let. Podívejte se ve fotogalerii, jak se na přepychové lodi bydlí a co vše nabízí – a v neposlední řadě, kolik takový zážitek stojí.

Reklama

Queen Mary 2 má celkem 14 palub, které nabízí pět bazénů, 15 barů a restaurací, planetárium, divadlo, lázně, knihovnu s více než osmi tisíci svazky, 3D kino a kasino. Součástí je mimo jiné 37 výtahů, 1310 kajut pro cestující, 955 balkonů, 80 tisíc svítidel či osm tisíc hasicích přístrojů.

Jak vypadá přepychová největší osobní zaoceánská loď a její kajuty? Podívejte se:

Plány na vznik již druhé zaoceánské lodi se jménem Queen Mary vznikly na konci 90. let. Stavba plavidla, jejíž cena se vyšplhala na 460 milionů liber (podle aktuálního kurzu asi 12,9 miliardy korun), trvala od začátku do zahájení ostrého provozu v lednu 2004 rok a půl. Pojme podle aktuálních dat mateřské společnosti Cunard Line 2691 cestujících a 1173 členů posádky. Tradiční trasu ze Southamptonu do New Yorku zvládne za osm dnů.

Queen Mary 2 je v současnosti jediná plavící se zaoceánská loď vyhrazená pro osobní dopravu, takzvaný ocean liner. Všechny ostatní – nyní i větší – jsou řazeny do kategorie výletních a zábavních lodí.


Základní údaje:

  • výtlak: 76 tisíc tun
  • délka: 345 metrů
  • šířka: 41 metrů
  • ponor: 10,1 metru
  • pohon: čtyři dieselelektrické motory (CODAG-elektrický systém) 4× 21,5 MW
  • palivo: nafta
  • rychlost: 29,62 uzlu (55 km/h)
  • kapacita: 2691 cestujících, 1173 členů posádky
  • domovský přístav: Southampton (V. Británie)
  • zahájení stavby: 4. července 2002 v přístavu Saint-Nazaire ve Francii
  • spuštěna na vodu: 21. března 2003
  • první zkušební plavba: 25. září 2003
  • uvedena do provozu a pokřtěna: 8. ledna 2004
  • cena: 460 mil. liber (podle aktuálního kurzu 12,9 mld. Kč)

Pokud byste se chtěli přepychovou lodí svézt, tak k nejlevnějším aktuálně nabízeným výletům společnosti Cunard Line na palubě Queen Mary 2 patří osmidenní cesta z New Yorku do domovského Southamptonu v prosinci letošního roku. Nejlevnější lístek vás vyjde na 849 liber (asi 23 800 korun) za osobu v kajutě bez oken či balkonu, za výhled z kajuty na moře si připlatíte 100 liber a víc.

Je libo cestu kolem světa?

A pokud by někomu nestačila v uvozovkách jen cesta ze Southapmtonu do New Yorku či zpět, na příští rok nabízí Cunard Line i cestu kolem světa za 123 dnů z New Yorku přes Británii, Španělsko, Namibii, Jihoafrickou republiku, Mauricius, Austrálii, Indonésii, Čínu, Vietnam, Singapur, Thajsko, Katar, Omán, Spojené arabské emiráty, Egpyt či Řecko a zpět do New Yorku.

Nejlevnější lístky stojí od 13 tisíc liber (asi 365 tisíc korun) ve standardní kajutě, ty nejdražší v nejluxusnějším apartmá Queens Grill Suite pak 51 tisíc liber (asi 1,45 milionu korun).

Icon of the Seas vypluje na svou první plavbu v lednu.

Největší výletní loď světa budí kontroverze a posměch. Na moře vypluje v lednu

Monstrózní loď Icon of the Seas, která je pětkrát větší než Titanic, je skoro hotová. První plavba ji čeká v lednu. Rezervace se úspěšně plní, přesto plavidlo čelí posměškům. Některé kritické hlasy ji přirovnávají k noční můře či peklu na moři a věští ji stejný osud jako Titanicu.

Přečíst článek

Záběr na ztroskotaný Titanic pořízený v roce 1986 nedlouho po objevení slavného vraku.

VIDEO: Jak vypadal Titanic tři čtvrtě století po zkáze? Vědci zveřejnili unikátní video

Americký oceánografický institut zveřejnil vzácné video potopeného Titaniku na dně Atlantského oceánu. Veřejnosti dosud nezpřístupněné záběry byly pořízeny v roce 1986, krátce po nalezení vraku. Zveřejněny byly u příležitosti pětadvacetiletého výročí premiéry filmu Titanic. Informuje o tom zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme