Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. Německá vláda znárodní energetický Uniper, zaplatí půl miliardy eur

Uniper
ČTK
 ČTK

Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a výraznému zvýšení ceny této energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku – finské společnosti Fortum – a posílí kapitál. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Reklama

Fortum podle dohody prodá německé vládě 56procentní podíl v Uniperu za 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Dohoda zahrnuje také zvýšení kapitálu Uniperu o osm miliard eur. Tento kapitál upíše výhradně spolková vláda.

Fortum má teď v Uniperu 78procentní podíl. Ve finském podniku pak vlastní 51 procent akcií Finsko. Německá vláda, Uniper a Fortum se už v červenci dohodly na záchranném balíčku, v rámci kterého vláda v Berlíně získala v Uniperu zhruba 30procentní podíl.

Olaf Scholz, německý kancléř

Scholz: Putinovi nejde věřit. Po plynu může zastavit i dodávky ropy

Německo musí být připraveno na to, že Rusko by mohlo po dodávkách plynu zastavit také dodávky ropy. Vyplývá to podle agentury DPA z vyjádření německého kancléře Olafa Scholze.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz

Němci dají ví peněz armádě. Imperiální ambice Ruska musíme potlačit, hřímá Scholz

Rusko se snaží prosadit v Evropě jako imperiální mocnost, na což musí Německo s evropskými zeměmi reagovat, prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz v projevu na konferenci německé armády. Zdůraznil, že Německo dostojí svým závazkům bránit východní členy NATO a že do modernizace své armády investuje další peníze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Uniper

Gazprom zdůvodnil neplnění závazků vůči Uniperu a RWE zásahem vyšší mocí. Nesmysl, tvrdí Němci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme