Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

znárodnění - informace o tématu

Matesová: Česko není evropskou štikou, ale vyčkávajícím černým pasažérem

Alarmující geopolitická rizika, populismus, kyberzločinnost a nezvládnutí transformace ekonomiky. To jsou podle ekonomických odborníků a šéfů tří největších tuzemských bank nejpalčivější rizika, kterým nyní čelí Česká republika. Opakovaně to zmínili v debatách odborné konference Mastercard Banka Roku a zazněla i obava z rizika znárodňování. Česko by mělo nyní intenzivně snižovat své zadlužení, smysluplně prioritizovat výdaje a maximálně podporovat vědu a vynálezy, upozornila Jana Matesová, bývalá expertka Světové banky.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek

Rusko má zaplatit miliardy dolarů za vyvlastnění ukrajinského Naftogazu po anexi Krymu

Přečíst článek
Uniper

Znárodnění je pro Uniper jediná šance. Nebraňte tomu, vyzval podnik akcionáře. Jak odpoví Brusel?

Německý dovozce plynu Uniper uzavřel rámcovou smlouvu s německou vládou, která má firmu stabilizovat. Záchrana Uniperu bude Němce zřejmě stát více než 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

Přečíst článek
Uniper

Potvrzeno. Německá vláda znárodní energetický Uniper, zaplatí půl miliardy eur

Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek ruského plynu a výraznému zvýšení ceny této energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku – finské společnosti Fortum – a posílí kapitál. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Přečíst článek
Uniper

Německo se předběžně dohodlo na podmínkách znárodnění Uniperu

Znárodnění plynárenské firmy Uniper nabývá reálnějších obrysů. Německá vláda se měla předběžně dohodnout s finskou společností Fortrum na odkupu podílu. Zdroje z vládního prostředí uvádí, že převzetí Uniperu vyjde Německo na více než 30 miliard eur.

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Německo znárodní tamní rafinérie Rosněfti. Kvůli národní bezpečnosti

Německá vláda kvůli zajištění energetické bezpečnosti země přebírá kontrolu nad německou součástí ruského dovozce ropy Rosněfť a nad jeho dceřinou společností RN Refining & Marketing. Oznámilo to spolkové ministerstvo hospodářství, podle kterého je svěřenská správa prozatím omezena na šest měsíců.

Přečíst článek
EDF, francouzská energetická společnost

Francie vykoupí akcie EDF o polovinu dráž než na trhu. Akcionáři stejně chtějí víc

Menšinoví akcionáři francouzské energetické společnosti EDF se snaží napadnout cenu stanovenou vládou za opětovné zestátnění skupiny. Vláda jim nabídla cenu, která je o více než 50 procent vyšší, než kolik činila před dnem, kdy vláda informovala o plánech na zestátnění firmy. Podle menšinových akcionářů je to ale málo, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
EDF, francouzská energetická společnost

Akciové rally EDF je konec. Obchodování je přerušeno, dokud vláda neupřesní podmínky znárodnění

Obchodování s akciemi energetické společnosti EDF je podle zdroje agentury Reuters z ministerstva financí přerušeno.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Letošní volby do Evropského parlamentu budou znamenat odklon od ctižádostivých klimatických cílů ➡️ směrem k tlaku na budoucnost průmyslu. Budoucnost Evropského parlamentu bude pravicovější než nyní, bude rozdrobenější a rozhádanější. Na dnešním briefingu v Praze na téma Jaké bude Česko v EU za 20 let to řekla analytička Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vendula Kazlauskas. 
Britská společnost JD Sports Fashion koupí za zhruba 1️⃣,1️⃣ miliardy dolarů (26,1 miliardy korun) amerického konkurenta, maloobchodního prodejce sportovního oblečení Hibbett. Největší britský maloobchodní prodejce sportovního oblečení se snaží expandovat na jihovýchod USA. S odvoláním na dnešní oznámení dvojice firem o tom informovala agentura Reuters.
Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude 👨 Tomáš Boráň, který od roku 2017 vede sekci registrací tohoto lékového ústavu. Do funkce nastoupí 1. května, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví (MZd) Ondřej Jakob. Loni se ministerstvo šéfa SÚKL pokusilo vybrat dvakrát. 
Prodej telefonů iPhone firmy Apple se v Číně v prvním čtvrtletí letošního roku 📉 snížil o 19,1 procenta, což byl nejhorší výkon firmy od roku 2020, kdy svět bojoval s pandemií nemoci covid-19. Prodej konkurenční čínské značky Huawei naopak vzrostl o téměř 70 procent. Apple se tak mezi největšími prodejci v Číně propadl na třetí místo z loňského prvního a má jen těsný náskok před Huawei.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu 1️⃣8️⃣,8️⃣ milionu korun společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Sankce je za to, že EP Energy uskutečnila fúzi s Gazela Energy před tím, než měla povolení ÚOHS. 
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup 45procentního podílu v 🚜 zemědělské skupině J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušana Palcra fondem J&T Arch Investments. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Fond o transakci informoval na konci března, hodnotu transakce nezveřejnil.
Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5️⃣,7️⃣5️⃣ procenta.
Prodej elektromobilů letos navzdory nepříznivým podmínkám na některých trzích globálně výrazně naroste, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Klíčem k budoucímu růstu bude podle ní cenová dostupnost a nabíjecí infrastruktura. Letos se podle IEA prodá 1️⃣7️⃣ milionů elektromobilů, zatímco loni to bylo 14 milionů aut. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme