Reklama

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika
iStock
Dušan Kütner
duk

Senegalský ministr hospodářství Amadou Hott vyzval světový potravinářský průmysl, aby nebojkotoval obchod s ruskými a ukrajinskými potravinářskými produkty, protože v některých zemích zuří potravinová krize. Ta může mít na svědomí víc obětí, než měl covid.

Reklama

Hott minulý týden na setkání finančních lídrů skupiny G20 na Bali řekl, že tato krize vyžaduje okamžité řešení problému nedostatku potravin i jejich vysokých cen. V opačném případě hrozí, že na její následky zemře víc lidí než kolik jich umíralo v čase covidu, napsal server CNBC. Vrcholné mezinárodní organizace proto na summitu vydaly prohlášení, že je potřeba konat.

USA a země Evropské unie sankcionovaly používání ruského zboží nebo obchod s ním. „Ale zatímco základní potraviny, jako jsou potraviny a hnojiva, jsou z těchto sankcí vyňaty, nadnárodní firmy v potravinářském sektoru se přesto těmto transakcím preventivně vyhýbají, aby se ochránily,“ uvedl Hott.  

OSN: Zdražování vrhá celosvětově další desítky milionů lidí do extrémní chudoby. Roste riziko nepokojů

Celosvětový nárůst životních nákladů vrhá dalších 71 milionů lidí v nejchudších zemích světa do extrémní chudoby. S odkazem na zprávu Rozvojového programu OSN (UNDP) to píše agentura Reuters.

Přečíst článek

„Chápeme, že potraviny a hnojiva jsou osvobozeny od sankcí. Účastníci trhu, ať už jsou to obchodníci, banky nebo pojišťovny, se však zdráhají obchodovat, pokud produkty pocházejí z určitých míst, protože se bojí, že budou v budoucnu sankcionováni,“ dodal. 

Nejsme zodpovědní za tuto krizi, ale my (Afrika) trpíme,” prohlásil senegalský ministr hospodářství Amadou Hott.

Potravinová bezpečnost a rostoucí ceny potravin dominovaly diskusím na schůzce G20 minulý týden, protože problémy způsobené pandemií a válkou na Ukrajině narušilo potravinové dodavatelské řetězce po celém světě.

Krize začala již před válkou 

Inflace a nedostatek potravin byly v zemích, jako je Afrika a Střední východ, na vzestupu již před válkou. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou, zeměmi, které jsou dva z největších světových exportérů základních potravin, jako je pšenice, tyto problémy jen zhoršila. „Problém je akutní pro africké země, které tvoří jednu třetinu lidí trpících podvýživou na celém světě,” apeloval Hott. 

Vše o cenách potravin čtěte zde:

Africe letos chybí asi dva milionů tun hnojiv, což se promítlo do letošní ztráty 11 miliard dolarů v produkci potravin, uvedl Hott a dodal, že pokud se Afrika a další místa již nemohou spoléhat na dovoz potravin, potřebují investice do urychlení jejich místní produkce.

Inflace - ilustrační foto

Čtvrtka másla přes šedesát korun. Na cenovém rekordu jsou téměř všechny základní potraviny

Těžko by zákazník našel v Česku obchod, kde budou potraviny levnější než před rokem a v němž ceny základních potravin, jako jsou mléko, mouka, vejce či máslo, nedosáhly svých rekordů. A jsou to nárůsty o desítky procent – mouka oproti loňskému červenci podražila o 74 procent, vejce a chleba o 40 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Potravináři přitom čekají další růst cen, záležet bude zejména na vývoji u energií a války na Ukrajině.

Přečíst článek

Schůzky G20 podle něj v minulosti vedly k tomu, že tváří v tvář nějaké krizi Mezinárodni měnový fond (MMF), Světová banka a další subjekty změnily svou politiku, aby pomohly postiženým zemím. „Tentokrát je to stejné. Pokud nebudeme postupovat rychle, budeme mít více obětí než v dobách covidu,“ zdůraznil.

Politici souhlasí, řešení ale stále není 

„Uprostřed intenzivního konkurenčního boje o potraviny a klíčové vstupy, jako je hnojivo, existuje riziko, že dodávky mohou být přesměrovány z chudších zemí do bohatších, což by opakovalo zkušenosti s vakcínami proti COVID-19,“ varovala generální ředitelka Světové obchodní organizace (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala během stejné diskuse na setkání G20.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde:

G20 musí jít příkladem a vyzvat ostatní země, aby se vyhnuly kontraproduktivním akcím, jako je hromadění potravin a klíčových zásob a uvalení vývozních omezení, která by mohla „narušit trhy a dále zvýšit ceny“, řekla ministryně financí USA Janet Yellenová na konferenci. 

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

Chemie a zemědělství vytáhly loňský zisk Agrofertu na téměř šest miliard korun

Koncernu Agrofert loni meziročně stouply konsolidované tržby o 15 procent na 184,8 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o více než polovinu na 5,8 miliardy korun ze 3,8 miliardy korun v roce 2020. Za růstem tržeb je podle holdingu hlavně zvýšení prodejních cen v chemickém segmentu v reakci na významné zvýšení vstupních nákladů a za růstem zisku hlavně zlepšení hospodaření v segmentech chemie a zemědělství, uvedl mluvčí koncernu Pavel Heřmanský.

Přečíst článek

Generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Qu Dongyu doplnil, že index cen potravin FAO dosáhl historického maxima a doporučil čtyřbodový plán zahrnující více investic v nejvážněji postižených zemích. Kristalina Georgievová, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu, zase poznamenala, že země G20 musí jít do hloubky a přijít s lepšími řešeními.

Potřebujeme využít všech našich kapacit proti obchodním omezením, zvýšit náš společný hlas, že je nejen nemorální, ale také škodlivé, když se jídlo nedostane tam, kam musí,” řekla Kristalina Georgievová, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu. 

Chceme, aby se mezinárodní dodávky potravin zvýšily, včetně jednání o tom, aby se obilí dostalo z Ukrajiny tam, kde je potřeba, a musíme podpořit produkci, skladování a distribuci potravin,” dodala.

Nejen válka a covid

Georgievová ale také varovala globální společenství před tím, že vinu za potravinovou krizi nenesou pouze současné výzvy, jako je válka nebo pandemie. K problému v průběhu času přispěla i změna klimatu. 

„Současná krize tu byla už před válkou. Proč? Kvůli klimatickým šokům, které na mnoha místech dramaticky snížily produkci potravin,“ řekla.

rýže (ilustrační foto)

OSN: Ceny potravin dál rapidně rostou. Po obilí je nyní na řadě rýže

Globální ceny potravin podle dat OSN kvůli dřívějším proticovidovým opatřením ve světě a nyní válce na Ukrajině stále rostou do rekordních výšin a zvyšují míru hladu ve světě. Ani další výhled není optimistický. Ceny rýže zásadní pro jídelníček většiny Asie plíživě rostou již pátý měsíc po sobě a nyní je nejdražší za poslední rok, uvedl server CNBC s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Biden má plán, jak dostat obilí z Ukrajiny. Postaví sila na hranicích

Celosvětovou potravinovou krizi by mohla vyřešit nová sila na ukrajinských hranicích, uvedl americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme