Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden má plán, jak dostat obilí z Ukrajiny. Postaví sila na hranicích

Americký prezident Joe Biden
ČTK/AP
 ČTK

Celosvětovou potravinovou krizi by mohla vyřešit nová sila na ukrajinských hranicích, uvedl americký prezident Joe Biden.

Reklama

U ukrajinských hranic vzniknou dočasná sila ve snaze pomoci vyvážet z této východoevropské země více obilí a řešit narůstající celosvětovou potravinovou krizi. Řekl to americký prezident Joe Biden. Kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině a blokádě ukrajinských černomořských přístavů se dodávky obilí z této země zastavily a více než 20 milionů tun plodiny uvázlo ve skladech. Kyjev zároveň varoval, že nemá dost skladů pro novou úrodu.

„Úzce spolupracuji s našimi evropskými partnery, abychom dostali na trh 20 milionů tun obilí, které je na Ukrajině zablokováno, a pomohli tak snížit ceny potravin,“ řekl Biden na odborovém sjezdu ve Filadelfii, přičemž poznamenal, že vyvézt tuto plodinu tradiční cestou - tedy přes Černé moře - není v současné době možné.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Co dalšího kromě kradeného obilí jste už prodali? Vystartoval novinář na Lavrova

“Musím vám nezbytně položit otázku,” vystoupil reportér ukrajinské televize Muslim Umerov ve chvíli, kdy měla tisková konference Sergeje Lavrova a jeho tureckého protějšku Mevlüta Çavuşogluea končit.

Přečíst článek

Připravujeme plán, jak dostat obilí z Ukrajiny

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu rozmisťují obě země v oblasti námořní miny. V ukrajinských přístavech kvůli konfliktu uvázlo přibližně 84 zahraničních lodí - mnohé s nákladem obilí na palubě. Válka zvyšuje ceny obilí, kuchyňských olejů, pohonných hmot a hnojiv. Na Rusko a Ukrajinu připadá téměř třetina světového vývozu pšenice. Ukrajina je také významným vývozcem kukuřice a slunečnicového oleje a Rusko klíčovým vývozcem hnojiv.

Šéf Bílého domu nyní prohlásil, že Washington připravuje plán, jak dostat obilí z Ukrajiny po železnici. Zároveň upozornil, že rozchod kolejí v této zemi se liší od zbytku Evropy, takže se plodina musí na hranicích překládat do jiných vlaků. „Proto se chystáme postavit sila, dočasná sila, na hranicích s Ukrajinou, a to včetně Polska,” řekl Biden. Následně by obilí mělo zamířit do zbytku světa.

Pšenice, ilustrační foto

OSN: Ceny potravin se kvůli ruské invazi dál drží blízko rekordu

Světové náklady na potraviny podle předběžných odhadů OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, zůstávají ale stále blízko svému březnovému rekordu. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která zásadně omezila export obilí z Ukrajiny, která je jedním z největších světových producentů, uvedla agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

„Je to jen jeden z možných užitečných kroků k zajištění potravinové bezpečnosti. Potřebujeme však také zelený koridor pro naše přístavy,” reagoval v internetovém příspěvku šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ukrajinské ministerstvo zemědělství v úterý uvedlo, že evropské země zvažují poskytnutí dočasných skladů k „uchování úrody a zajištění budoucích dodávek obilí”. Podle Kyjeva je nejlepším způsobem, jak obnovit vývoz obilí, lodní přeprava přes Černé moře.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Válka na Ukrajině plodí světový hlad. Viníkem je pouze a jen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli své invazi na Ukrajinu zodpovědný za narůstající hlad lidí po celém světě, píše list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Elon Musk

Biden řekl Muskovi: Vy propouštíte, Ford nabírá

Co přesně napsal Musk zaměstnancům o propouštění?

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme