Reklama

Policie zatkla muže v Hongkongu za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie zatkla muže za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny
Pixabay
 ČTK

Policie v Hongkongu zatkla dva muže za to, že u sebe měli obrázkové knihy, které úřady považují za "rozvratné". Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC, podle které jde pravděpodobně o první případ zatýkání za pouhé vlastnictví těchto knížek. Jejich vydavatelé loni skončili ve vězení. V knihách jsou příběhy o tom, jak se ovce snaží vlkům zabránit v tom, aby se dostali do jejich vesnice. Úřady je vykládají tak, že ovcemi jsou myšleni obyvatelé Hongkongu a vlky čínská vláda.

Reklama

Kritici postupu úřadů říkají, že tento případ je dalším dokladem zhoršování stavu lidských práv v Hongkongu. Organizace Human Rights Watch zatýkání označila za ostudné a uvedla, že úřady používají zákon o rozvratné činnosti pocházející z koloniálního období s cílem zasáhnout proti disentu.

Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek

Hongkongská média uvedla, že policie muže ve věku 38 a 50 let zatkla u nich doma 13. března. Při domovní prohlídce jim zabavila vícero výtisků knih. Oba sice propustila na kauci, ale příští měsíc se na policii musejí znovu přihlásit.

Vězení kvůli příběhu o ovcích bránících se vlkům

Podle úřadů v Hongkongu to byly ty samé knihy, o které šlo při sledovaném procesu, během něhož soud rozhodoval o tom, zda tyto publikace nabádají k protistátní vzpouře. Soud dospěl k závěru, že knihy mají „rozvratné záměry", a loni v září pětici mladých logopedů, kteří obrázkové knihy vytvořili, poslal na 19 měsíců do vězení. BBC píše, že někteří příběhy interpretovali jako pokus vysvětlit hongkongské prodemokratické hnutí dětem. V jednom z nich ovce bojují proti skupině vlků, kteří se snaží ovládnout jejich vesnici.

Hongkong je bývalou britskou kolonií, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Podle pravidla „jedna země, dva systémy" by jeho obyvatelé měli mít oproti lidem z pevninské Číny širší svobody, nicméně Peking je v posledních letech omezuje. V reakci na rozsáhlou vlnu protestů z roku 2019 Čína o rok později zavedla v Hongkongu přísný bezpečnostní zákon, který až doživotím umožňuje trestat podvratnou činnost, terorismus či spolupráci se zahraničními silami.

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Masový exodus Hongkongčanů pokračuje. Odhlašují se ze škol a vybírají penzijní fondy

Počet obyvatel Hongkongu se meziročně snížil o 1,6 procenta na přibližně 7,29 milionu, za poslední rok město opustilo více než 113 tisíc obyvatel. Jedná se o největší procentuální pokles za rok od počátku záznamů v roce 1961.

Přečíst článek

Hongkong v mlze

Hongkong se pět minut po dvanácté snaží zachránit svůj status finančního centra

Vedení Hongkongu v pondělí provedlo zatím největší uvolnění přísných covidových restrikcí. Snaží se tak povzbudit chřadnoucí ekonomiku a udržet si status finančního centra. Turisté ani obchodní cestující se do bývalé britské kolonie zatím nehrnou. Omezení zatím zdaleka nemizí úplně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme