Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Platby za plyn uhraďte v rublech, vzkázal Putin Evropě. Měna posílila

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK

Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary. Platby se chystá podle vyjádření ruské hlavy státu inkasovat už pouze v rublech. Ruská měna v reakci na zprávu posílila.

Reklama

Rusko už za plyn určený pro Evropu chce inkasovat pouze rubly. Na videokonferenci, kterou odvysílala státní televize, to uvedl prezident Vladimir Putin. Opatření se podle něj týká zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce, tedy i Spojených států, Kanady nebo Velké Británie. Státní plynárenský gigant Gazprom dostal nařízeno, aby tímto způsobem upravil dodavatelské smlouvy. Rusko dodává plyn i do České republiky.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Dodávat plyn Moskva hodlá i nadále podle plánu, změny se dotknou pouze měny pro účely zúčtování plateb, upřesnil prezident. Zdůraznil, že zmrazení ruských aktiv na Západě v odvetě za invazi na Ukrajinu zničilo vzájemnou důvěru. Centrální banka a ruská vláda nyní mají týden na to, aby určily způsoby přechodu z plateb v cizích měnách na platby v rublech, řekl Putin.

Lvov

Stanislav Šulc: Marshallův plán pro Ukrajinu je dobrý nápad. Nebo ne?

Německý ministr financí Christian Lindner prohlásil, že Evropa a USA musejí přijít s obdobou Marshallova plánu pro Ukrajinu. Líbivá slova, která však mají k reálné akci ještě hodně daleko. 

Přečíst článek

Důvěru k Rusku ztratily i evropské státy. Některé z nich požadují, aby Evropská unie plyn z Ruska odebírat přestala, například Německo je ale proti. Současně evropské státy hledají nové dodavatele. Spojené státy už dovoz ruského plynu zakázaly.

Brusel se chystá koordinovat společné nákupy plynu jménem členských států EU s cílem posílit energetickou bezpečnost kontinentu a snížit jeho závislost na Rusku. EU připravuje povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu.

Rubl po začátku invaze prudce oslabil, k euru i dolaru odepsal desítky procent. V reakci na aktuální Putinovo ale rubl prudce posílil, odpoledne stál dolar zhruba 100 rublů, zatímco ještě ráno se kurz pohyboval kolem 105 rublů. Krátce po zahájení invaze stál dolar i více než 130 rublů, před invazí méně než 80 rublů.

Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Vlnu české solidarity s Ukrajinci kalí účty vystavené Rusy za dodaný plyn a ropu.

Přečíst článek

Ceny benzinu 5. března 2022

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Překvapení se nekoná. Ministerstva průmyslu a financí udělala „obří razii“ na pumpaře. Podle některých „expertů“, kteří se vylíhli na státních úřadech, totiž mohli právě pumpaři za obří zdražení pohonných hmot. Člověku, který umí sčítat jedna a jedna, bylo přitom dopředu jasné, jak celá akce dopadne.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme