Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Razie na pumpaře? Trapné fiasko vlády, které se dalo čekat

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
Dalibor Martínek

Překvapení se nekoná. Ministerstva průmyslu a financí udělala „obří razii“ na pumpaře. Podle některých „expertů“, kteří se vylíhli na státních úřadech, totiž mohli právě pumpaři za obří zdražení pohonných hmot. Člověku, který umí sčítat jedna a jedna, bylo přitom dopředu jasné, jak celá akce dopadne.

Reklama

Výsledek nyní známe. Nic zvláštního se s maržemi nestalo, zní výsledek kontrol. „Kontroly neprokázaly potřebu regulace.“

No, to je velké překvapení. Nabízím stručné shrnutí celé věci: Ceny pohonných hmot raketově vyletěly, protože Rusové vtrhli na Ukrajinu. A mnoho evropských zemí, včetně Česka, je na ruské ropě závislé. Ceny na trhu vystřelily vzhůru.

Vláda na situaci nijak nereagovala. Tedy, kromě několika kosmetických úprav, a jedné marketingové bubliny. Ta nyní splaskla. Kosmetické úpravy v podobě zrušení silniční daně a škodolibého zrušení biosložky se na cenách nijak neprojevily. Pochopitelně. Biosložka, to byl mimochodem pouze dloubanec do žeber Andreje Babiše, který je jejím největším producentem.

S cenou paliv to však nijak nesouvisí. Vláda cenu krve ekonomiky zatím nechce řešit. Možná čeká, až bude mnohem hůř. Pak se možná ministři proberou. Doufejme.
Od výsledku kontrol pumpařů, které mají trvat do konce dubna, si nikdo svéprávný nic nesliboval. Proč nás ministerští úředníci přesvědčují, že je to nějaký účinný recept? Z jediného důvodu. Nechce se jim snižovat příjmy státu, například snížením spotřební daně z paliv.

To je pochopitelný přístup. Je možné, že horší časy jsou ještě před námi. Nikdo neví, co Rusovi běží hlavou. Pro takovou špatnou dobu je dobré mít v zásobě nějaká skutečně efektivní řešení, která pomohou skomírající ekonomice. Nicméně, stát v současnosti nechává všechnu tíhu na svých občanech a na firmách. Nic pro ně nedělá. Myslí jen na svá čísla, schodky rozpočtů.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Marže čerpacích stanic nejsou plošně nepřiměřené, říká ministerstvo. Možná si jen nechce přidělávat problémy

Ministerstvo financí při kontrole prodejních cen pohonných hmot neodhalilo plošně nepřiměřené marže čerpacích stanic. Nemá ani podezření na kartelovou dohodu. „Problém je, že ministerstvo nezkoumalo marže rafinérií. Možná záměrně. Pokud by se totiž potvrdil trvalejší trend vyšších cen pohonných hmot, špatně by se mu odráželo volání dopravců za zrušení spotřební daně z paliv,“ komentuje zjištění resortu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V době, kdy už většina ekonomů očekává stagnaci ekonomiky, se vláda pořád tváří, že je rozpočtově odpovědná. Na to už, páni ministři, není čas. Firmy krvácejí, lidé krvácejí. Je na čase vybrat aktivity, na které mají být peníze, a na které ne. Zprovozněte vaše expertní ekonomické týmy. Plné „mluvících hlav“, ekonomů na papíře, účastníků kdejakého NERVu, ale neschopných se dohodnout na jasných a jednoduchých řešeních.

Premiér Petr Fiala si zaslouží úctu za celé své premiérství, podporu Ukrajiny, pevné vystupování. Ale, pane Fialo, co váš ekonomický tým? Co radí v době, kdy je jasné, že česká ekonomika směřuje dolů? Nic o tom nevíme.

Zatím se zdá, že se stát nechce vzdát několika miliard korun ze spotřební daně z paliv. Přitom erár neustále utrácí miliardy korun za všelijaké pofiderní a nepotřebné opravy a obnovy. Tři sta milionů korun za tunel v okrajové Kbelské ulici v Praze. Sedm set milionů na zimní údržbu Prahy, kterou má TSK v rozpočtu. 56 milionů korun za nové chodníky v Riegerových sadech v Praze. Stovky a miliardy korun na všemožné hladové zdi. Budeme ekonomikou hladových zdí? A přitom šikanovat pumpaře? Chtělo by to nějakou hlubší, koncepčnější úvahu. Jsme jí schopni?

Lvov

Stanislav Šulc: Marshallův plán pro Ukrajinu je dobrý nápad. Nebo ne?

Německý ministr financí Christian Lindner prohlásil, že Evropa a USA musejí přijít s obdobou Marshallova plánu pro Ukrajinu. Líbivá slova, která však mají k reálné akci ještě hodně daleko. 

Přečíst článek

Andrej Babiš, poslanec

Dalibor Martínek: Budoucí prezident Babiš v teplácích? Pro Česko jen dobře

Chápu pobouření Andreje Babiše. Bývalý premiér se vzteká, že by měl on, jediný a sám, člověk, který toho pro nás tolik dobrého vykonal, skončit v teplácích. To je pro něj jistě pobuřující představa. Nejen pro něj. Pro nikoho z nás není příjemná myšlenka, že by bývalý premiér a možná budoucí prezident měl sedět.

Přečíst článek

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme