Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.
Společnosti Eni
Dušan Kütner
duk

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Reklama

Kdysi obskurní kouty energetického světa od pobřeží Konga po Ázerbájdžán zažívají boom, protože Evropa v nich nachází nové zdroje zemního plynu, které nahradí ruské dodávky pohánějící dříve kontinent. Poslední rok a půl překreslil energetickou mapu světa rapidním tempem, napsal deník The Wall Street Journal.

Stát koupil za 8,8 miliardy korun firmu RWE Gas Storage se zásobníky plynu

Zdroje jsou. Stát koupil firmu RWE Gas Storage se šesti zásobníky plynu za téměř devět miliard

Český stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

V Bir Rebaa, hluboko v saharské poušti italská energetická společnost Eni a alžírská státní energetická společnost vrtají desítky vrtů, které během několika měsíců začaly vydávat plyn z dosud nevyužitých polí. K exportu slouží tři plynovody pod Středozemním mořem, které spojují obrovské zásoby plynu Alžírska s Evropou. 

Trhlina v dlouholetém spojenectví Alžírska a Ruska

Alžírsko má dlouhodobě silné spojenectví s Ruskem, nakupuje i velké množství zbraní z Moskvy. Náhlá žízeň Evropy po alžírském zemním plynu tento vztah prolamuje. „Máme přátelství a politické vazby, ale byznys je byznys," řekl v rozhovoru pro WSJ alžírský ministr energetiky Mohamed Arkab.

zdroj: Eurostat

Alžírští představitelé nyní vyjednávají nové smlouvy o plynu s kupci v Německu, Nizozemsku a jinde v Evropě. Do velkých investic v Alžírsku se pustila Italská Eni, tamní vláda ale jedná i s americkými giganty Chevron a Exxon Mobil o smlouvách, které by společnostem umožnily poprvé těžit plyn v zemi.

Další výherci krize: Ázerbájdžán a Kongo

Konsorcium se sídlem v Londýně vedené společností BP zvyšuje produkci plynu v Ázerbájdžánu. Ten spojuje 3400 kilometrů potrubí s jižní „patou“ Itálie. Ázerbájdžánští představitelé tvrdí, že jsou v předstihu svého slibu zdvojnásobit dodávky plynu do Evropy do roku 2027.  A Eni je také blízko k výrobě zkapalněného zemního plynu (LNG) ze zařízení plovoucího u pobřeží Konga.

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zrychlily tempo svého zdražování. Benzín včera poprvé od loňského listopadu překonal v celorepublikovém průměru psychologicky důležitou cenovku 40 korun za litr. Nafta ovšem zdražuje ještě mnohem výrazněji. Důvodem je zejména růst cen ropy na světových trzích, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Veškerá tato aktivita spočívá ve snaze přesměrovat tok zemního plynu po celém světě. Plyn kdysi proudil především jihozápadně z Ruska směrem do Středozemního moře. Nyní se Evropa připravuje na zvýšení dovozu z Afriky, přičemž plyn proudí přes Itálii do Rakouska a dalších zemí. Celosvětový vývoz LNG vzrostl na rekordní maximum, podpořen prudkým nárůstem dodávek z USA do Evropy.

Intenzivní energetická diplomacie

Západní představitelé a manažeři velkých firem se pustili do intenzivní energetické diplomacie. Italská premiérka Giorgia Meloniová a její předchůdce Mario Draghi cestovali do Alžírska, aby uzavřeli nové dohody o plynu. Důvodem bylo mimo jiné to, že ruský plynárenský gigant Gazprom loni na konci září nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Německý kancléř Olaf Scholz v měsících po válce cestoval po afrických zemích s významnými energetickými zásobami. 

Generální ředitel Eni Claudio Descalzi a Guido Brusco, který ve firmě dohlíží na těžbu ropy a plynu společnosti, křižovali kontinent a hledali nové zdroje plynu pro Itálii. „Okamžitě jsme se začali spojovat s našimi sousedy, zejména s těmi, kteří měli nejrychlejší možnost reagovat, jako je Alžírsko," řekl Brusco.

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Z pláží severního pobřeží Německa vypadají tyto lodě jako nepatrné bárky vzdálené na obzoru. Můžete se koupat, chytat do kyblíku medúzy, popíjet na pláži pivo. Na horizontu letní dovolené se však odvíjí něco důležitého. Víc, než je na první pohled zřejmé.

Přečíst článek

Evropa doufá, že nové toky poskytnou energetickou rezervu během příštích tří let, tedy období, kdy se vlády a analytici obávají, že krize dodávek bude nejvážnější. Doufá, že nový plyn sníží ceny poté, co byly plynovody Nord Stream, hlavní potrubí pro ruský plyn, poškozeny sabotáží v září 2022. Nové dodávky by také nahradily některé z dražších paliv, na které se Evropa spoléhala v minulém roce včetně LNG z USA a Kataru.

A výsledek se dostavil. Než Rusko napadlo Ukrajinu, směřovalo 45 procent dovozu plynu do Evropské unie. Nyní tvoří pouhých 13 procent. Ale vyhráno není – Moskva by ještě mohla zkomplikovat dodávky tím, že je opět omezí, jako to udělala v měsících před a po invazi zahájenou v únoru 2022, podotkl WSJ.

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v únoru stouply, ale bylo to méně než loni

Přečíst článek
Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme