Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel chce být prezidentem v podhradí. Bude jezdit do regionů a Hrad otevře

Petr Pavel složil prezidentský slib s rukou na Ústavě ČR.
ČTK

Petr Pavel složil ve Vladislavském sále Pražského hradu prezidentský slib a zahájil tím své pětileté funkční období. Nový prezident brzy zveřejní plán konkrétních cílů na prvních 100 dní ve funkci. Takzvaných 100 dnů hájení po nástupu do funkce by mu nebylo vlastní, raději bude kritizován za příliš aktivní start, uvedl.

Reklama

Pavel chce pokračovat v cestách do regionů, více otevřít Hrad a vrátit na něj transparentní komunikaci. Podporovat bude opatření k uzdravení veřejných financí, ač budou podle něj někdy bolet. V inauguračním projevu připomněl svůj závazek vrátit do vedení země důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo, když se hlavním kritériem posuzování kvality činů i osobností stal úspěch. Za svůj nový tým označil Pavel všechny lidi, ať mu dali ve volbách svůj hlas, volili někoho jiného, nebo nehlasovali. „Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat,” řekl.

Petr Pavel složil prezidentský slib

Stanislav Šulc: Klíčové úkoly pro nového prezidenta. Uspěje?

Bývalý armádní generál Petr Pavel se stal dalším prezidentem České republiky. Po splnění slavnostního slibu se ujme nejvyššího úřadu v zemi po Miloši Zemanovi. Zrekapitulujme, že Petra Pavla do úřadu vynesly hlasy 3,4 milionu voličů. Naopak druhého kandidáta podpořilo 2,4 milionu lidí. Stát se prezidentem 10,7 milionu lidí je první a nejdůležitější úkol pro Petra Pavla, který ještě před inaugurací objížděl regiony, které mu nebyly příliš nakloněny. Není to však zdaleka úkol jediný. Tady jsou klíčové úkoly, které budou za pět let rozhodovat o tom, jestli Petr Pavel byl dobrým lídrem této země, nebo jej čeká upadnutí v zapomnění.

Přečíst článek

Roli prezidenta považuje za nejtěžší tam, kde končí rozsah jeho pravomocí. „Je fér přiznat hned na začátku, že z tohoto důvodu na mnoho problémů sám nestačím. Budu ale aktivně hledat cesty ve spolupráci se všemi, kdo k takovým řešením mohou přispět,” sdělil Pavel. Všechny kroky je připraven vysvětlovat a komunikovat.

Bude hledat řešení

Pavel chce pracovat hlavně v podhradí, řekl. Bude pokračovat v návštěvách regionů. „Abych na vlastní oči viděl a poznal, jaké problémy vás pálí nejvíc. Abych dopřál sluchu těm, kdo mají pocit, a někdy oprávněně, že jim nikdo nenaslouchá. A spolu s odborníky, vládou a Parlamentem budu hledat řešení,” uvedl.

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář rezignoval. Rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s účinností od dnešního dne. Ve funkci ho nahradí Jana Vohralíková, kterou si vybral nastupující prezident Petr Pavel. Po odchodu z prezidentské kanceláře se nechce Mynář ucházet o žádnou pozici ve státní správě, chce se hlavně věnovat rodině a pravidelně se potkávat i se Zemanem.

Přečíst článek

Pavel považuje za důležité snížit inflaci a schodek veřejných financí. Bude podporovat opatření, která to umožní, ačkoli budou někdy bolet, řekl. Za znak vyspělé země považuje nový prezident solidaritu. „Při nápravě systémových problémů, bez které se objektivně neobejdeme, jako je dlouhodobá neudržitelnost stávajícího daňového nebo důchodového systému, bude nezbytné ne plošně, ale adresně směřovat pomoc těm nejzranitelnějším,” poznamenal.

První den v úřadě prezidenta Petra Pavla. Podívejte se na fotogalerii:

Za nutné má také podporovat inovace a investice do nových technologií. „Naše reakce na krize posledních let, ale i prezidentská volba mě přesvědčily, že se umíme sjednotit za jeden cíl, přestože vidíme různé cesty k jeho dosažení,” uvedl také prezident.

V zahraniční politice může být Česko podle Pavla výrazným hráčem stmelujícím partnery podobné rozlohy a uvažování. Jednotný středoevropský hlas bude důležitý při pomoci Ukrajině k vítězství, míní. „Nejen naše historická zkušenost by měla být důvodem, abychom v její podpoře i nadále pokračovali. Pomáháme tím nakonec i sami sobě,” řekl.

Reklama

Související

Zvolený prezident Petr Pavel mává lidem při příchodu na svou inauguraci na Pražský hrad, 9. března 2023, Praha. Vpravo v červeném je jeho manželka Eva Pavlová.

FOTOGALERIE: Inaugurace Petra Pavla – slib nového prezidenta, jízda motorkářů i davy lidí. Podívejte se

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme