Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.
ČTK
 ČTK

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář rezignoval. Rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s účinností od dnešního dne. Ve funkci ho nahradí Jana Vohralíková, kterou si vybral nastupující prezident Petr Pavel. Po odchodu z prezidentské kanceláře se nechce Mynář ucházet o žádnou pozici ve státní správě, chce se hlavně věnovat rodině a pravidelně se potkávat i se Zemanem.

Reklama

„Není to klišé, za těch deset let jsem se vůbec nevěnoval své rodině, mojí paní a mým dvěma malým dětem,” řekl Mynář minulý týden. „Poté, co si odpočinu, chci vysadit a věnovat se převážně rodině,” doplnil.

Musí najít práci, do důchodu ještě nemůže

Následně si chce najít práci. „Nejsem na tom finančně tak, že bych mohl jít už do důchodu," dodal pětapadesátiletý Mynář.

Nejsem na tom finančně tak, že bych mohl jít už do důchodu,“ prohlásil nyní již bývalý kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář.

Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění. Tajemník hlavy státu Jaroslav Hlinovský získal v čele sekretariátu prezidenta 8,3 milionu korun čistého a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si jako šéf tiskového odboru přišel na necelých sedm milionů. Údaje získal nedávno od prezidentské kanceláře deník MF Dnes.

Jak vypadá první den v úřadě prezidenta Petra Pavla a jeho inaugurace? Podívejte se na fotogalerii:

Se Zemanem by se chtěl Mynář v dalších měsících pravidelně potkávat. „Dohoda zní, že pan prezident bude velmi rád, když se budeme pravidelně navštěvovat, pravidelně se scházet v jeho kanceláři. Nejenom já, ale i nejbližší členové jeho týmu, který kolem něj byl celých deset let,” řekl Mynář. Zeman se po odchodu z čela státu přestěhoval do svého nového domu v Lánech.

Hradní mluvčí Ovčáček si loni vydělal milion čistého.

Milion pro Ovčáčka, hradní úředníci dostali loni rekordní odměny

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí kanceláře Vratislav Mynář měl čistý příjem asi 2,4 milionu korun, hradní mluvčí Jiří Ovčáček si loni vydělal čistého 1,059 milionu korun.

Přečíst článek

Pavel a Zeman dnes společně se svými manželkami na Hradě poobědvají, poté se přesunou do Vladislavského sálu na inauguraci. Na slavnostní slib nového prezidenta se Mynář nechystá. „Budu se podílet v maximální možné míře na zajištění inaugurace, ale moje přítomnost na ní, si myslím, není nutná,” uvedl už dříve.

Mynář stál v čele prezidentské kanceláře od nástupu Miloše Zemana na Hrad v roce 2013. Od počátku budil kontroverze a kritiku, například kvůli chybějící prověrce, hospodaření kanceláře, informování o zdravotním stavu prezidenta nebo kvůli svému trestnímu stíhání.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

Vratislav Mynář, hradní kancléř

Policie odložila případ skartace tajné zprávy k Vrběticím Hradem

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v listopadu odložili vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Případ souvisí se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. NCOZ nyní připravuje oznámení příslušnému správnímu úřadu ohledně spáchání možného přestupku, řekl bez podrobností na středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme