Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Inaugurace Petra Pavla – slib nového prezidenta, jízda motorkářů i davy lidí. Podívejte se

Zvolený prezident Petr Pavel mává lidem při příchodu na svou inauguraci na Pražský hrad, 9. března 2023, Praha. Vpravo v červeném je jeho manželka Eva Pavlová.
ČTK

Česká republika má od dnešního odpoledne novou hlavu státu. Po složení slibu se oficiálně prezidentem stal Petr Pavel, který zvítězil v lednové přímé volbě. Dosavadnímu prezidentovi Miloši Zemanovi vypršelo druhé funkční období o půlnoci na dnešek. Jak vypadá jeho první den v úřadě a jeho inaugurace? Podívejte se ve fotogalerii níže.

Reklama

Jak vypadá první den v úřadě Petra Pavla a jeho inaugurace? Podívejte se ve fotogalerii:

Pavel na Pražský hrad přijel krátce před polednem, jeho první kroky vedly Bránou gigantů, která byla na znamení dočasného neobsazení prezidentského úřadu uzavřena o půlnoci. V poledne společně se svou ženou Evou poobědval se Zemanem a jeho chotí Ivanou.

Slibu přihlížely stovky lidí

Slib složil po14:00 na společné schůzi obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále na Pražském hradě za přítomnosti asi 800 hostů. Kromě poslanců a senátorů se jí zúčastnily i další osobnosti veřejného života včetně například velvyslanců, zástupců soudní moci, rektorů i umělců.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Afér je s politickým působením končícího prezidenta Miloše Zemana spojeno mnoho. Byl mistrný hráč vnitropolitických šachů. Zemanovi političtí souputníci, stejně jako političtí pozorovatelé a voliči byli buď jeho skalní fanoušci, anebo ho opravdu nemuseli. Lhostejným nechával málokoho. Provokoval, přeháněl i lhal. Hanebný byl jeho výklad Ústavy i odmítání ústavních zvyklostí. Ty nazýval idiocií. Nikdy ale – přes svoje zahraničně-politické čínské a ruské eskapády – nezpochybnil členství Česka v NATO, shrnuje dneškem končící Zemanovo působení v politice komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek

Slib Pavel složil do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), stvrdil ho následně podáním ruky i podpisem. Následoval asi dvacetiminutový projev. Po skončení inaugurace Pavel pozdravil veřejnost z balkonu na třetím hradním nádvoří. Následovat bude číše vína ve Španělském sále, kam bylo pozváno asi 2500 lidí. Slavnostní odpoledne završí modlitba ve svatovítské katedrále.

V pátek chce již Pavel začít vykonávat své prezidentské pravomoci, když ráno jmenuje ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V pondělí odjede na první zahraniční návštěvu, povede tradičně na Slovensko.

Ministr financí Zbyněk Stanjura a předseda senátu Miloš Vystrčil na schůzi horní komory, která projednala snížení valorizace důchodů

Senát schválil sporné snížení růstu penzí, prezident Pavel se k novele vyjádří v pátek

Senát ve středu podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel, který slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Přečíst článek

Petr Pavel složil prezidentský slib s rukou na Ústavě ČR. zdroj: ČTK
Reklama

Související

Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme