Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci žádají, aby o něj Maďarsko přišlo

Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci se začínají bouřit
ČTK
 ČTK

Evropský parlament vyzval členské země Evropské unie, aby neumožnily Maďarsku kvůli jeho problémům s právním státem a evropskými hodnotami příští rok předsedat Radě EU. V usnesení přijatém více než dvěma třetinami hlasů poslanci pohrozili, že EP přijme "odpovídající opatření", pokud státy nebudou problematickou otázku maďarského předsednictví co nejdříve řešit.

Reklama

Rezoluce také požaduje, aby Evropská komise neuvolňovala Maďarsku zmrazené fondy, dokud Budapešť neukáže praktické fungování přijímaných reforem.

Viktor Orbán pošťuchuje Maďarsko pryč z EU

Evropa se obává Huxitu. Orbán jemně pošťuchuje Maďarsko pryč z EU, píše Bloomberg

Nenávist maďarské veřejnosti vůči Evropské unii roste. V posledním průzkumu se obliba EU snížila o 12 procent, což je nejhorší propad v rámci celé Unie. Podle agentury Bloomberg se případného odchodu Maďarska Unie bojí víc než Brexitu. 

Přečíst článek

Dnešní rezoluce je další v řadě kritických dokumentů europarlamentu směrem k vládě konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána. Poslanci ji dlouhodobě vyzývají, aby přestala omezovat pluralitu médií, akademické svobody, činnost nevládních organizací či práva sexuálních menšin.

Kam Orbán EU zavede?

Nelíbí se jim také fakt, že Maďarsko se často proti všem ostatním zemím staví odmítavě k vojenské podpoře Ukrajiny a Orbán udržuje blízké vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kvůli tomu se obávají průběhu maďarského předsednictví ve druhé polovině příštího roku.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek

Text dnešního usnesení zpochybňuje, že "Maďarsko bude moci věrohodně plnit tento úkol v roce 2024 vzhledem k tomu, že nerespektuje právo a hodnoty EU ani zásadu loajální spolupráce".

Poslanci chtějí ignorovat jednání s Maďarskem

K povinnostem předsednické země patří určovat agendu ministerských jednání, spolurozhodovat o unijních prioritách a zastupovat Radu EU při jednáních s europoslanci. O pořadí předsednických zemí rozhodují jednomyslně členské země, parlament na něj nemá přímý vliv. Někteří vládní politici, zvláště ze západoevropských zemí, sice dávají najevo obavy z předání vůdčí role Budapešti, řada dalších států však nechce na dlouhodobě dohodnutém pořadí nic měnit.

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

Česko se na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, umístilo na 41. příčce, získalo 56 bodů ze sta možných. Meziročně se sice jedná o dvoubodové zlepšení, stále ale Česká republika zaostává o osm bodů za průměrem Evropské unie.

Přečíst článek

Poslanci dnes vyzvali vlády, aby "co nejdříve našly vhodné řešení", jinak jsou připraveni učinit vlastní kroky. Někteří zákonodárci hovoří například o možnosti nejednat s maďarským předsednictvím o podobě zákonů v rámci takzvaných trialogů, které jsou dlouhá léta stěžejní součástí přijímání unijních norem.

Politici z maďarského vládního tábora označují snahu europoslanců za porušování unijních smluv a tvrdí, že země bude na předsednictví dobře připravena. Maďarsko má podle pravidelného harmonogramu střídání předsednictví převzít řízení sedmadvacítky zemí za rok v červenci od Belgie. Poté bude půl roku určovat agendu ministerských jednání, spolurozhodovat o unijních prioritách a zastupovat Radu EU při jednáních s europoslanci.

Orbán již jednou ustoupil

Usnesení hovoří také o tom, že Evropská komise by neměla odblokovat unijní fondy, jejichž vyplácení Maďarsku zmrazila kvůli obavám z korupce a politického ovlivňování justičních orgánů. Unijní exekutiva tvrdí, že Maďarsko nedávno přijatými reformami vykročilo na dobrou cestu k uvolnění fondů, musí však dokázat jejich fungování v praxi.

Podporu rezoluci již ve středu dávala najevo velká většina politiků. Výjimkou byli vedle členů polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost členové Orbánova uskupení Fidesz. "Pokud se snaží zbavit Maďarsko předsednictví, porušují pravidla EU. Jestliže je někde problém s vládou práva, je to tady v Bruselu,“ prohlásil Balázs Hidvéghi na adresu europoslanců navrhujících rezoluci, které označil za "extremisty".

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbánovy sliby vyšly naprázdno. S&P zhoršila rating Maďarska pro investory

Mezinárodní ratingová agentura S&P zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Upozornila, že Maďarsko se potýká s vysokou inflací a vnějšími tlaky. Výhled ratingu S&P změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době další změnu ratingové známky nepředpokládá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme