Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Orbán ustoupil Bruselu. Spustí demokratickou soudní reformu výměnou za odblokování dotací

Maďarský premiér Viktor Orbán ustoupil Bruselu. Spustí soudní reformu výměnou za odblokování dotací
ČTK
 ČTK

Maďarská vláda po ujednání s Evropskou komisí pošle do parlamentu klíčový návrh zákona o soudní reformě ve snaze uvolnit z fondů Evropské unie zablokované miliardy eur, oznámila dnes maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargaová. Kabinet premiéra Viktora Orbána disponuje v parlamentu pohodlnou většinou.

Reklama

„Máme zelenou z Bruselu (pro předlohu zákona o soudech)," uvedla ministryně s odvoláním na komisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse. „Pracujeme na tom, abychom zajistili, že maďarský lid co nejdříve dostane zdroje, na které má nárok," dodala.

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Maďarská vláda hodlá postupně zrušit cenové stropy na základní potraviny a hypotéky, jakmile se inflace sníží. Ve státním rozhlase to řekl premiér Viktor Orbán. Míra inflace v Maďarsku v únoru poprvé po více než roce klesla, byla však nejvyšší v Evropské unii. Ohledně rušení cenové regulace Orbán ale nezmínil žádný časový harmonogram, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

V únoru maďarský vyjednavač s EU odhadl, že vyřešení zbývajících problémů s Bruselem ohledně demokratických reforem potřebných k získání prostředků z fondu obnovy by mohlo trvat až do léta, připomněla agentura Reuters.

Ve hře je 15 miliard eur

Maďarsko by mohlo získat zhruba 5,8 miliardy eur z fondu obnovy určeného na oživení ekonomik po pandemické krizi ve formě bezplatných grantů a dalších 9,6 miliardy eur ve formě levných půjček. Ale EU zmrazila veškeré platby, dokud Budapešť nezlepší nezávislost soudnictví a potírání korupce.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek

Soudní balíček je považován za důležitý milník v uvolňování přístupu k finančním prostředkům, které Maďarsko potřebuje, protože jeho ekonomika stagnuje a inflace přesahuje 25 procent, podotkl Reuters. Zmrazené peníze z fondu obnovy má také Varšava – i polská vláda stejně jako maďarská čelí dlouhodobé kritice od EK, že poškozuje demokracii a právní stát.

Unijní instituce vedou s premiérem Orbánem dlouholetý spor o dodržování evropských hodnot. Za problematické považují omezování nezávislosti justice, médií a omezování práv migrantů či výpady proti nevládním organizacím nebo sexuálním menšinám.

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

V korupci je Česko 41. na světě, Orbánovo Maďarsko poslední v EU

Česko se na dnes zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci ve 180 zemích a oblastech, umístilo na 41. příčce, získalo 56 bodů ze sta možných. Meziročně se sice jedná o dvoubodové zlepšení, stále ale Česká republika zaostává o osm bodů za průměrem Evropské unie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Nelichotivé prvenství Maďarska. Země má nejvyšší náklady na obsluhu dluhu v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme