Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
Dušan Kütner
duk

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Reklama

„Maďarsko možná bude muset v budoucnu přehodnotit své blízké vztahy s Ruskem kvůli měnící se geopolitické realitě, a to v důsledku moskevské invaze na Ukrajinu,“ řekl premiér Viktor Orbán na ekonomickém fóru v Budapešti.

Maďarsko se bude muset přizpůsobit

„V zájmu Maďarska je udržovat vztahy s Ruskem, zejména kvůli jeho energetické závislosti na ruské ropě a plynu. Vztahy evropských zemí s Moskvou ale nemusí být po skončení války obnoveny, což nutí Maďarsko, aby se také přizpůsobilo,“ uvedl dále podle agentury Bloomberg.

Ruský prezident Vladimir Putin

Vše nejlepší do nového roku, přátelé, popřál Putin třem evropským politikům. Zeman mezi nimi chybí

Ruský prezident Vladimir Putin popřál vše dobré jen třem evropským lídrům. Miloš Zeman mezi nimi protentokrát není.

Přečíst článek

„Chápu potřebu obnovit rusko-evropské vztahy po válce, ale to není zdaleka reálné,” řekl Orbán. „To je důvodem, proč maďarská zahraniční a hospodářská politika musí tvrdě přemýšlet o tom, jaký druh vztahů můžeme navázat a udržovat s Ruskem v příštích 10 až 15 letech,” dodal.

Setkání se Zelenským?

Orbán byl terčem ostré kritiky ze strany své Evropské unie a spojenců v NATO za udržování úzkých vztahů s Ruskem od doby, kdy Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem napadlo Ukrajinu. Důvodem byly mimo jiné Orbánovy výhrady proti sankcím EU vůči Moskvě a jeho požadavek na zákaz dodávek zbraní na Ukrajinu.

Orbánovi poradci údajně podle Bloombergu pracují na přípravách na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Není ale jasné, zda Orbán signalizoval svými poznámkami potenciální obrat v politice, podotkla agentura.

Volby českého prezidenta ve světových médiích

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Přečíst článek
Těžební věž na moři

Lukáš Kovanda: Za případné maďarské veto sankcí se rádi schovají Češi i Němci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme