Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odboráři vyhrožují dalšími protesty, pokud vláda nezačne jednat

Středula
Profimedia

Odboráři jsou připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Petr Fiala (ODS) už dopoledne řekl, že kabinet nemůže pod tlakem ustoupit od snahy o ozdravení veřejných financí. „Ustoupili bychom od dobré budoucnosti,“ prohlásil premiér v Brně v den stávky ve školství a dalších odborářských protestů.

Reklama

Odboráři protestují, protože se jim nelíbí vývoj Česka za současné vlády, řekl Středula. Kritizoval komunikaci kabinetu. V případě, že vláda nebude chtít jednat, jsou odbory připravené v protestních akcích pokračovat. „Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem,“ uvedl.

Protestující vyrazili na Malostranské náměstí pochodem od Rudolfina, lídři odborů včetně Středuly nesli v čele průvodu transparent s nápisem Za lepší budoucnost ČR. Pochod s řadou transparentů a státních vlajek, vlajek odborových svazů i některých politických stran vedl mimo jiné kolem sídla ministerstva financí, před kterým účastníci bučeli a křičeli.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

Stávka již proběhla v letošním březnu

Zoufalé platy ve vysokém školství. Univerzity již pociťují odliv klíčových pedagogů

Univerzitě Palackého v Olomouci i Univerzitě Karlově v Praze podle jejich rektorů Martina Procházky a Mileny Králíčkové v souvislosti s dlouhodobým podfinancováním školství odcházejí akademici, často jde podle nich i o klíčové pracovníky. Odcházejí i mimo školství. Na obou univerzitách chystají tamní filozofické fakulty 17. října stávku, zda budou mít podporu i od vedení univerzit, zatím rektoři nedokázali odpovědět. Seznámit se chtějí nejprve s požadavky odborových organizací, řekli  po zasedání České konference rektorů (ČKR).

Přečíst článek

Škoda Auto ve stávce

Stávka se podle odborových předáků koná ve všech krajích v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastavila na hodinu, někde na dvě hodiny či na celý den. Například výroba v závodech Škoda Auto se ve 13:00 zastavila na dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky.

Podle školských odborářů dnes zcela zavřelo nebo omezilo provoz 74 procent všech regionálních škol. O šíři stávky mateřských, základních a středních škol informovala místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Celkem 7213 škol je podle ní do akce aktivně zapojeno, což znamená největší stávku za 30 let.

Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Vláda neuhne a průzkumy bere s velkou rezervou

Ministr financí Stanjura je přesvědčený, že i když se zhoršuje ekonomický výhled, průmyslníci žehrají kvůli cenám energií a odbory chystají stávky, je hlavní neuhnout a pokračovat v tom, co pětikoalice začala. Neuhnout by bylo dobré, podstatnější je nezacouvat.

Přečíst článek

Průměrný občan je v důchodu téměř čtvrt století

Pracovat se má déle. Lidé si užívají penze čtvrt století, což rozpočet neutáhne

Doba, kterou lidé v Česku tráví ve starobním důchodu, se dál prodlužuje. Loni trvala v průměru skoro 24 let a sedm měsíců. Za posledních 20 let se tak od roku 2003 protáhla zhruba o tři roky a pět měsíců.  

Přečíst článek

Reklama

Související

Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb

Lukáš Kovanda: Rozplizlá stávka odborů dává šanci Fialovi. V Česku mění věci jen plný Václavák

Přečíst článek
Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, premiér Petr Fiala (ODS) a Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR (KZPS)

Bitva o konsolidační balíček vlády začíná. Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme