Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Letiště Bělehrad
iStock
Petra Nehasilová
pej

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Státní aerolinky Air Serbia díky neutrálnímu postoji srbské vlády k dění na Ukrajině v prvním březnovém týdnu vypravily o 50 procent víc cestujících. Srbsko je teď podle mezinárodní agentury ForwardKeys čtvrtým nejčastějším cílem ruských letadel, na špici poskočilo z 12. příčky. 

Nejvíc pro transfer využívají ruští letečtí dopravci Turecko, a to pro cesty do Německa, Velké Británie a Spojených států nebo Gruzie. Pro cesty do Asie a Tichomoří pak využívají letiště v Dubaji a Kataru.

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.

Drahý nikl může smést ambice Evropy zezelenat

Konflikt na Ukrajině tento týden přinesl nevídaný chaos na trhu s niklem, kovem potřebným pro výrobu baterií. V konečném důsledku by to mohlo mít devastující účinek nejen na evropské ambice v oblasti elektromobility. Spekulanti na pokles tohoto tradičně „výrobního“ kovu v tomto týdnu prodělali miliardy dolarů.

Přečíst článek

Vedení společnosti Air Serbia dosud na žádost o komentář agentuře Bloomberg nereagovalo. Do přepravy měla firma nicméně nasadit i dopravní letadlo Airbus SE A330, který dříve využívala pro lety do New Yorku.

Reklama

Nečekaný profit

„Centrem jsme se stali zcela nečekaně. Z profitu na cizím neštěstí mi není dobře, ale je to neuvěřitelné. Téměř všechny lety jsou obsazené a problém Rusům nedělá ani cena letenek,“ citoval Bloomberg nejmenovaného zaměstnance bělehradského letiště.

Srbský prezident Aleksandar Vučič se zavázal k tomu, že v případě ukrajinské války zůstane i nadále neutrální. A to i navzdory tlakům, aby se někdejší jugoslávská republika připojila k západním sankcím proti Rusku. Už od roku 2009, kdy podalo oficiální žádost, přitom Srbsko usiluje o vstup do Evropské unie.

Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Roušky v Česku po dvou letech končí. Zcela zmizí možná už v dubnu

Téměř přesně dva roky po zavedení povinnosti nosit roušky kvůli snaze omezit šíření koronaviru se Česko zřejmě dočká jejich úplného konce. Vláda rozhodla, že od pondělí budou povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách, a pokud bude pandemie dál zpomalovat, v dubnu zmizí zcela.

Přečíst článek

I přes uzavření vzdušného prostoru nad státy unie pro ruská letadla nemají Rusové do EU zakázáno cestovat, upozorňuje Bloomberg. Nadále fungují i některé další dopravní spoje, včetně železniční dopravy z Ruska do Finska. 

„Všechno se zkomplikovalo, peníze, víza i cestování. Zablokovali i moji banku, takže mi tam nemůže můj zaměstnavatel převádět plat,“ uvedl Rus, který se přes Bělehrad vracel domů z Říma.

Avast

Avast pozastavil všechny byznysové operace v Rusku. Jen na daních tam odváděl přes 50 milionů korun

„S okamžitou platností jsme zrušili dostupnost všech našich produktů z Ruska a Běloruska a pozastavili veškeré marketingové a prodejní operace v těchto zemích,“ napsal CEO Avastu Ondřej Vlček na firemním blogu. Připomněl, že v Rusku Avast podniká už 20 let a každoročně ruské vládě odvede na dani z obratu přes 50 milionů korun. „Tyto peníze mohly být potenciálně použity na financování války. Teď už ne,“ dodal Vlček na Twitteru.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Graffiti na zdi v Bělehradě, které připomíná dceru ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darju Duginovou, která v srpnu zahynula v Moskvě při bombovém atentátu.

Na Bělehrad! Rusové našli i v protiruské Evropě útočiště, do Srbska jich přišlo sto tisíc

Přečíst článek
Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme