Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Pšenice, ilustrační foto
Pixabay
Petra Jansová
pej

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Rusko je hlavním exportérem ropy, zemního plynu, obilí a drahých kovů. Ceny těchto komodit od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaznamenaly strmý nárůst ceny.

Například cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu. Rusko-ukrajinská válka vyhnala nahoru i ceny pšenice, která se v na začátku týdne ocitla na 14letém maximu. 

Kromě toho, že Rusko i Ukrajina patří mezi největší zemědělské exportéry, je produkce evropských potravin ve velké míře závislá na ruském potaši a fosfátu – klíčových surovinách pro výrobu hnojiv. Produkce evropských potravin je ze čtvrtiny závislá na surovinách z Ruska. 

Kromě zákazu vývozu rublu a výhružkou o přerušení dodávky plynu do Evropy plynovodem Nordstream 1 byly ruské odvetné sankce spíš jen vágní, píše Bloomberg.

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

Naopak Západ v sankcích proti Rusku stále přitvrzuje. Spojené státy a Velká Británie zakázaly dovoz ruské ropy, i když EU zůstává v této otázce rozpolcena. Je mnohem víc závislá na dovozu paliv.

Cena benzinu i nafty v ČR je aktuálně nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu.

Ruská ekonomika je nyní zásadně zasažena kvůli americkým a evropským sankcím vůči své centrální bance. Mnoho západní společností také opustilo ruský trh a přerušilo kontakt s ruskými dodavateli.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Plyn z USA a Kataru, vodík i biometan. Tak hodlá Evropa ještě letos snížit dovoz ruského plynu o třetinu

Evropská komise (EK) plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030”. Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii. Za realizaci těchto plánů budou z velké části zodpovědné vlády jednotlivých států. Vyplývá to z prohlášení EK.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Ještě horší, než se čekalo. Schopnost Ruska splácet dluhy je mizivá

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje neschopnost země splácet své závazky za bezprostřední hrozbu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme