Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová
ČTK

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Reklama

Londýn uvalil sankce na další občany Ruska. Na seznamu je po dnešku přes 800 lidí, vedle oligarchů a podporovatelů Putina na něj nově přibyli také poslanci. A to 386 členů ruské Dumy, kteří podpořili invazi na Ukrajinu. Tyto osoby nesmějí disponovat svým majetkem v Británii, obchodovat s tamními subjekty ani vstoupit na její území. 

„Zaměřujeme se na ty, kteří se podílejí na Putinově nezákonné invazi na Ukrajinu, a na ty, kteří tuto barbarskou válku podporují. Nebudeme polevovat v tlaku a prostřednictvím sankcí budeme nadále utahovat šrouby ruské ekonomice,” uvedla šéfka britské diplomacie Liz Trussová.

„Společně s našimi spojenci stojíme pevně po boku našich ukrajinských přátel. Ukrajinu budeme nadále podporovat humanitární pomocí, obrannými zbraněmi a diplomacií s cílem izolovat Rusko,” dodala.

Ruská Státní duma 22. února schválila dohody o „přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci” se separatistickou Doněckou a Luhanskou lidovou republikou na východě Ukrajiny, podle nichž může Rusko mimo jiné stavět na jejich území své vojenské základny. Tamní obyvatelé budou moci mít ruské občanství a jako měna na území obou entit se předpokládá ruský rubl. Tento krok bezprostředně předcházel ruské invazi na Ukrajinu.

Ve čtvrtek Británie uvalila sankce na sedm ruských oligarchů. Na seznamu přibyl ruský miliardář a majitel britského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, podnikatel Oleg Děripaska, šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Přečíst článek

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Lukoil se jako první ruský gigant postavil proti válce. Za protesty se přitom v Rusku zatýká

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP. Proti útoku se již vyjádřilo i několik ruských oligarchů stižených sankcemi. Za protesty a označování ruského vpádu na Ukrajinu za „invazi“ přitom již ruské úřady zatkly tisíce lidí a za účast na protiválečných demonstracích hrozí účastníkům až šest let vězení za extremismus.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme