Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Vladimir Putin
ČTK/AP

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Reklama

Mezi lidmi, kterým EU zmrazí majetek na svém území a zakáže cesty do unijních států, je 146 členů Rady federace, horní komory ruského parlamentu, která ratifikovala smlouvy se samozvanými separatistickými republikami na východě Ukrajiny.

Roman Abramovič

Británie chystá štvanici na ruské oligarchy, chce zabavovat jejich private jety

Británie ve středu oznámila nový balík sankcí namířených proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Chystá se mimo jiné zabavovat letadla užívaná ruskými oligarchy, která jsou zaparkovaná na britských letištích.

Přečíst článek

Sankce se podle agentury Bloomberg zaměřují na 14 oligarchů a jejich rodinných příslušníků napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina v metalurgickém, zemědělském, farmaceutickém, telekomunikačním a digitálním průmyslu a na běloruskou centrální banku. Blok také odřízne tři běloruské banky – Belagroprombank, Bank Dabrabyt a Rozvojovou banku Běloruské republiky – od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Agentura Reuters později s odvoláním na oficiální unijní věstník informovala, že na sankčním seznamu se ocitl i výkonný ředitel Aeroflotu Michail Polubojarinov. Dále se sankce nově týkají předsedy představenstva společnosti PJSC Pipe Metallurgical Company Alexandra Pumpjanského nebo podnikatele Alexandra Vinokurova, který je manželem dcery ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Ještě horší, než se čekalo. Schopnost Ruska splácet dluhy je mizivá

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje neschopnost země splácet své závazky za bezprostřední hrozbu.

Přečíst článek

Od 12. dubna 2022 EU zakázala kotaci a poskytování služeb ve vztahu k akciím běloruských státních subjektů na obchodních místech EU. Unie se také rozhodla omezit finanční toky z Běloruska do EU tím, že zakáže přijímání vkladů přesahujících 100 tisíc eur od běloruských státních příslušníků nebo rezidentů. 

Pro Rusko novela zavádí nová omezení vývozu námořní navigační a radiokomunikační technologie a přidává tamní Ruský námořní registr lodní dopravy na seznam státních podniků podléhajících finančním omezením.

K dalším sankcím přistoupila i Velká Británie, která mimo jiné hodlá zabavovat jachty ruských oligarchů kotvících v britských přístavech.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Čína posiluje svůj vliv v Rusku. Začala jednat o odkupu podílů v energetických gigantech

Čína posiluje svůj vliv v Rusku. Aktuálně zvažuje nákup nebo další navýšení podílu v ruských energetických a komoditních společnostech jako je ropný gigant Gazprom a producent hliníku Rusal, tvrdí zdroje agentury Bloomberg.

Přečíst článek

K další finančí pomoci Ukrajině přistoupil i Mezinárodní měnový fond, který schválil Ukrajině 1,4 miliardy dolarů (32 miliard korun) jako nouzovou pomoc. Země ji může využít k financování výdajů a posílení platební bilance, uvedl to podle agentury Reuters šéf ukrajinské centrální banky Kyrylo Ševčenko. Pomoc už obdržela i od Světové banky.

Američtí zákonodárci se v úterý dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolarů (314 miliard korun) na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a spojencům USA v Evropě. Částka je součástí federálního rozpočtu na letošní rok, který musí Kongres přijmout do konce pracovního týdne, jinak federálním úřadům hrozí výpadek financování. Součástí balíku jsou i peníze pro země, které přijímají nejvíce ukrajinských uprchlíků.

Pšenice, ilustrační foto

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve městě Buča

Obnova zplundrované Ukrajiny vyjde na 350 miliard dolarů. Ekonomické výhledy už jsou optimističtější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme