Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Roman Abramovič
ČTK
Stanislav Šulc

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová ohlásila tvrdé sankce proti sedmi nejbohatším ruským oligarchům, jejichž obchodní aktivity jsou přímo propojené s Kremlem, uvedl server britské vlády gov.uk.

„Pro lidi, kteří podporují Putinův krvavý útok na Ukrajinu, nesmí existovat žádné bezpečné přístavy,“ prohlásil britský premiér Boris Johnson. „Dnes vyhlášené sankce jsou nejnovějším krokem v našich snahách podpořit ukrajinský lid a jejich boj proti agresorovi. Budeme nadále zcela nekompromisně bojovat proti těm, kdo umožňují vraždění civilistů, ničení nemocnic či nelegální okupaci našich spojenců,“ dodal Johnson.

Nové sankce se týkají následující sedmičky ruských miliardářů

  • Roman Abramovič – majitel fotbalové Chelsea, který má podíly v ocelářském gigantu Evraz a v Norilsk Nickel
  • Oleg Děripaska – spolumajitel En+ Group
  • Igor Sečin – CEO ropného gigantu Rosněfť
  • Andrej Kostin – šéf banky VTB
  • Alexej Miller – CEO Gazpromu
  • Nikolaj Tokarev – prezident státního podniku Transněfť
  • Dmitrij Lebeděv – předseda představenstva ruské centrální banky

Sankce míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard korun). Většinu částky tvoří majetek Abramoviče, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber; na Sečina připadají asi dvě miliardy liber. 

Fotbalový klub Chelsea může nadále hrát, vláda pro tento britský klub vystavila speciální licenci, uvedla na Twitteru ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesová. Zaměstnanci klubu budou nadále pobírat plat, vstupenky a permanentky zůstávají v platnosti. Sankce přesto zabrání Abramovičovi v plánovaném prodeji klubu.

Vladimir Putin

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Raiffeisen Bank International

Washington tlačí na Raiffeisen Bank International, aby nekupovala Strabag od ruského oligarchy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme