Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na dovolenou do Buči nebo Irpině? Ukrajina má smělé poválečné plány s městy trpícími ruskou invazí

Ukrajinský muž stoj na ulici poseté zničenými ruskými tanky v městě Buča, kde se Rusové podle očitých svědků i západních médií a vlád dopustili zabíjení civilistů a válečných zločinů, 6. dubna 2022.
ČTK / AP
 ČTK

Ukrajinské úřady plánují přeměnit Buču, Irpiň a další města, jejichž jména smutně proslula v souvislosti s ruskou invazí, v turistické destinace. Uvádí to oficiální prezentace ukrajinské státní delegace na veletrhu cestovního ruchu Fitur v Madridu, o které informují agentury EFE a Europa Press. Veletrh, kterého se zúčastní představitelé ukrajinské státní agentury na podporu turistiky, se uskuteční příští týden.

Reklama

Ukrajina chce přeměnit některá místa související s ruskou invazí, která se stala známá na mezinárodní úrovni, v turistické destinace, a pomoci tak rozvoji tohoto odvětví," uvedla ukrajinská agentura. Krok by měl pomoci hospodářské obnově Ukrajiny a také tomu, „aby se nezapomnělo na strasti a destrukci", které tato místa zažila při ruské okupaci, uvedl úřad.

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Lukáš Kovanda: Rusko bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy

Rusko bude letos kvůli embargu EU a zastropování cen ropy a ropných produktů přicházet v přepočtu o zhruba 200 miliard korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtu finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.

Přečíst článek

Agentura uvedla, že na svém záměru začala pracovat s radnicemi měst Buča a Irpiň, která obsadila ruská armáda na začátku války na Ukrajině a kde se podle ukrajinských úřadů ruští vojáci dopustili krutostí na civilním obyvatelstvu. Města by se mohla zařadit do ukrajinské turistické nabídky vedle Kyjeva, Lvova či bývalé jaderné elektrárny Černobyl, kterou v roce 2019 navštívilo na 100 tisíc lidí.

Stovky poničených muzeí a památek

Podle prohlášení úřadu válka zničila turistickou infrastrukturu jen částečně. Podle organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) však byl v důsledku bojů poničen na Ukrajině velký počet památek, připomíná agentura EFE.

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Každý rok se zapíše do historie politiky, umění či sportu. A také zanechá zásadní stopu i v jazycích národů celého světa. Lingvisté pak zkoumají novotvary, které se začaly v jejich rodném jazyce v daném roce objevovat, přičemž vždy mají něco společného s hlavními událostmi celého roku. Která spojení se stala „slovem roku 2022“?

Přečíst článek

Téměř rok trvající válka turistickým cestám na Ukrajinu nepřejí. Lidé se ale mohou o kulturním bohatství napadené země přesvědčit alespoň virtuálně. Platforma Google Arts & Culture spustila na počátku prosince web, který představuje ukrajinskou kulturu včetně výtvarných děl, oslav svátků, památek nebo tradičních receptů.

Projekt Ukraine is Here (Ukrajina je tady) sice nesouvisí s válkou, protože se na něm pracovalo posledních pět let, nyní je ale obzvlášť aktuální, podotkl již dříve server Meduza. Od začátku války bylo v zemi zničeno nebo poškozeno na 500 muzeí, církevních památek nebo jiných historických budov, upozornila tehdy podle serveru první ukrajinská dáma Olena Zelenská.

Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Přečíst článek
Čeští turisté při chuti. Do března v zahraničí utratili více než před covidem

Čeští turisté při chuti. Do března za dovolenou v zahraničí utratili více než před covidem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme