Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusko bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy

Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.
ČTK
Lukáš Kovanda

Rusko bude letos kvůli embargu EU a zastropování cen ropy a ropných produktů přicházet v přepočtu o zhruba 200 miliard korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtu finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší.

Reklama

Podle helsinského ústavu nyní zastropování připravuje Rusko o 160 milionů eur denně, neboli 3,8 miliardy korun. Od 5. prosince loňského roku se embargo a zastropování vztahuje na námořně vyváženou ruskou ropu. Od letošního 5. února bude navíc platit i pro vyvážené ruské ropné produkty. Pak se celková denní ztráta Ruska vyšplhá na 260 milionů eur denně, což odpovídá 6,3 miliardy korun.

Od března dále tak Rusko bude přicházet o bezmála 200 miliard korun měsíčně.

Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Prosincová inflace, meziročně 15,8 procenta, zaostala za drtivou většinou expertních odhadů. Pozadu zůstal také meziměsíční údaj. Mezi listopadem a prosincem totiž ceny stagnovaly, což také prakticky nikdo nečekal. Jedná se tedy celkově o příznivý výsledek, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Kreml sám je k výpočtu helsinského střediska skeptický. Je prý nyní předčasné se snažit vyčíslovat efekty zastropování, neboť světový trh s energiemi je příliš rozkolísaný.

Rusko také dosud nepodniklo protiúder. Pokud by ten spočíval například ve výrazném omezení produkce ropy, může Rusko docílit zvýšení jejích světových cen. Kreml nyní prověřuje různé možnosti, jak na zastropování, jež prezident Vladimir Putin označuje za „nelegální“, odpovědět.

Zastropování loni iniciovaly země skupiny G7. Přidaly se nakonec také členské země EU, s výjimkou Maďarska, které si vyjednalo výjimku. EU od loňského 5. prosinci dovoz ruské ropy embarguje. Zastropování spočívá v tom, že společnosti zajišťující vývoz ruské ropy a ropných produktů je musí vyvážet za cenu nižší než strop – v případě ropy jde o 60 dolarů za barel. V opačném případě nebudou mít přístup k západním službám, například k pojištění tankerů.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Zastropování ruské veřejné finance vážně poškozuje. Už v prosinci zásadně přispělo k tomu, že Rusko vykázalo svůj historicky rekordní rozpočtový schodek, v přepočtu 1,25 bilionu korun. Muselo již proto přistoupit ke škrtům v oblasti neválečných výdajů. Válka na Ukrajině je pro Kreml rozpočtovou prioritou. Otázkou je, jak dlouho to bude schopné akceptovat obyvatelstvo. 

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Lukáš Kovanda: Češi dál financují Putinovu válku. Jen letos Rusku poslali desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme