Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Ukrajinské úřady vyšetřují, zda poslanec Jurij Aristov neporušil zákon, když jel na rodinnou dovolenou na Maledivy v době, kdy byl podle svého tvrzení nemocný. Bezpečnostní služba zahájila trestní řízení, aby posoudila, zda Aristov neposkytl úřadům nepravdivé informace. Podle vyšetřovatelů mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení, uvedla britská BBC.

Reklama

Úředníci mají zakázáno cestovat do zahraničí na dovolenou, zatímco muži v branném věku potřebují zvláštní povolení k opuštění země, uvedla BBC.

Ukrajina podle šéfa MI6 za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko obsadilo za rok

Ukrajina za měsíc osvobodila větší část území, než Rusko za rok obsadilo, řekl šéf MI6 Richard Moore

Ukrajina za poslední měsíc osvobodila větší část území, než Rusko zabralo za poslední rok, v projevu na britském velvyslanectví v Praze to řekl šéf britské rozvědky MI6 Richard Moore. Mnoho Rusů je podle něj tiše zděšeno tím, že ruské ozbrojené síly demolují ukrajinská města, vyhánějí nevinné rodiny z jejich domovů a unášejí tisíce dětí.

Přečíst článek

Státní úřad pro vyšetřování (SBI) a Bezpečnostní služba Ukrajiny zahájily trestní řízení s cílem zjistit, zda Aristov při žádosti o opuštění země neuvedl nepravdivé informace. SBI uvedla, že prvotní vyšetřování zjistilo, že Aristov byl v polovině července se svou ženou a dětmi na soukromém ostrově Ithaafushi resortu Waldorf Astoria na Maledivách, zatímco byl registrován jako nemocný.

Od 5. června do 22. července byl v zahraničí, nejprve odjel na třídenní služební cestu do Polska. Poprvé ho na Maledivách spatřila ukrajinská média.

Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Příslibem dlouhodobé podpory Ukrajiny od zemí skupiny G7 skončil dvoudenní summit NATO ve Vilniusu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Litvy odjíždí s vyhlídkou na další vojenskou i finanční podporu a s dohodou o urychlení budoucího procesu přijetí do NATO, ale bez konkrétní nabídky na připojení se k alianci.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním projevu varoval státní úředníky, že jakákoli zrada zájmů země by vyvolala „zběsilost“. „Neustále vidíte a cítíte morální sílu, kterou pro Ukrajinu prokazují naši vojáci. U lidí, kteří dělají vše možné i nemožné pro vítězství a zachování naší svobody, jakákoliv vnitřní zrada, jakákoliv ‚pláž‘ nebo jakékoli osobní obohacení na úkor ukrajinských zájmů vyvolává přinejmenším zuřivost,“ řekl.

Poslanec se vzdal mandátu 

Aristov podal rezignační dopis, který bude projednán na příštím parlamentním zasedání, uvedl na Facebooku předseda parlamentu Ruslan Stefanchuk.

Několik vysokých ukrajinských představitelů rezignovalo na začátku tohoto roku poté, co Zelenskij zahájil personální proměnu celé své vlády. K jejich odchodu došlo v době, kdy Ukrajina zahájila širokou protikorupční akci.

Více o důsledcích ruské invaze na Ukrajině čtěte zde:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ilustrační foto

Lyžování v Alpách letos už jen pro bohaté? Chudší lyžaři se vrátí do Krkonoš

Přečíst článek
Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme