Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Macron se opičí po Fialovi. Zvažuje cestu do Kyjeva

Emmanuel Macron, francouzský prezident
ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil, že se po vzoru premiérů z Česka, Polska a Slovinska také vydá do Kyjeva, ale jen pokud to bude účelné, píše Reuters.

Reklama

Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron zvažuje cestu do Kyjeva. Prohlásil také, že ruská invaze na Ukrajinu uštědřila „elektrický šok” Severoatlantické alianci a dala jí novou strategickou srozumitelnost, která jí chyběla.

K případné cestě do Kyjeva Macron poznamenal, že by se musela uskutečnit ve správnou chvíli a musela by být užitečná, pokud jde o řešení nynější krize. „Bez něčeho hmatatelného by se cesta minula účinkem. Udělám to, když to bude užitečné,” prohlásil prezident, který oficiálně zahájil kampaň za své znovuzvolení. Zdůraznil, že prioritou je pro něj pokračování rozhovorů s prezidenty Ukrajiny a Ruska. Řekl, že s nimi bude opět hovořit v příštích hodinách.

Boje na Ukrajině

Peníze nesmrdí. Francouzi dodali Rusům zbraně za miliardy i po anexi Krymu

Francie dodala podle serveru Disclose vojenské vybavení v hodnotě miliard korun, část z něj nyní může být využívána při invazi na Ukrajinu. Francouzská vláda prodej nepopírá, odvolává se na to, že smlouvy byly podepsány ještě před uvalením sankcí.

Přečíst článek

Macron se vyjádřil v souvislosti s cestou českého premiéra Petra Fialy, jeho kolegů z Polska a Slovinska Mateusze Morawieckého a Janeze Janši a také polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského do obléhané ukrajinské metropole. Někteří komentátoři se zmiňovali i o tom, že v takové delegaci měl být i zástupce EU či Francie, která nyní předsedá Radě EU.

Na otázku, zda lituje toho, že zhruba před dvěma lety označil NATO za klinicky mrtvé, Macron řekl, že invaze na Ukrajinu byla pro alianci jako elektrický šok. „Rusko nás probudilo,” poznamenal. „Vždy jsem se domníval, že potřebujeme strategické projasnění, a teď jím procházíme,” poznamenal francouzský prezident. Události na Ukrajině podle něj alianci daly tuto srozumitelnost, protože ji vrátily ke svým kořenům.

Macron řekl, že v roce 2019, kdy pronesl kritizovanou poznámku o klinické smrti NATO, byla situace jiná než dnes.

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Jana Havligerová: Vyvěste fangle, jsme světoví

Premiér se zdráv vrátil z Kyjeva, světový tisk českého předsedu vlády a jeho protějšky z Polska a Slovinska za jejich misi celkem chválí. Politici vládní koalice jsou tou slávou přímo opilí. Jestli záhy nevystřízliví, podaří se jim jediné - svést symbolický význam cesty na vedlejší kolej.

Přečíst článek

uprchlíci pod jedním z mostů, Irpiň

Fiala: Chceme se vyhnout přeposílání uprchlíků z ČR dál do EU

Premiér Petr Fiala (ODS) by se chtěl vyhnout přeposílání uprchlíků, kteří přišli do Česka z Ukrajiny napadené Ruskem, do dalších zemí EU. V diskusním pořadu CNN Prima News připomenul, že Česko odmítalo v roce 2015 kvóty přerozdělování i s tím, že relokace mají lidský rozměr, kdy jsou uprchlíci posíláni někam, kam nechtějí. Poznamenal ale současně, že část z příchozích by dál chtěla jít. Do Česka zatím přišlo na 200 tisíc lidí z Ukrajiny, další počty se budou podle Fialy odvíjet od situace na anektovaném území.

Přečíst článek

Reklama

Související

Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Už žádná holubice míru, spíše válečný jestřáb. Co stojí za proměnou Emmanuela Macrona?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme