Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze nesmrdí. Francouzi dodali Rusům zbraně za miliardy i po anexi Krymu

Boje na Ukrajině
ČTK
 ČTK

Francie dodala podle serveru Disclose vojenské vybavení v hodnotě miliard korun, část z něj nyní může být využívána při invazi na Ukrajinu. Francouzská vláda prodej nepopírá, odvolává se na to, že smlouvy byly podepsány ještě před uvalením sankcí.

Reklama

Francie dodávala Rusku vyspělé vojenské vybavení mezi lety 2015 a 2020, kdy už byly v platnosti unijní sankce vůči Rusku za jeho anexi poloostrova Krym z roku 2014. Uvedl to server Disclose, který se opírá o uniklé utajované vládní dokumenty a o informace z volně dostupných zdrojů. Francouzské ministerstvo obrany v reakci uvedlo, že smlouvy na vybavení s Ruskem byly podepsány ještě před zavedením sankcí, dodávky proto neodporovaly postihům ani postojům EU.

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

Disclose uvádí, že francouzské společnosti dodaly mezi lety 2015 a 2020 Rusku vojenské vybavení v celkové hodnotě 152 milionů eur (3,8 miliardy korun). Největší zakázky měly firmy Thales a Safran, v nichž je největším akcionářem francouzský stát.

Rusové chtěli dvě válečné lodě

Rusko v tomto období dostalo z Francie termokamery do více než 1000 tanků, či pokročilé navigační systémy a infračervené detektory pro stíhačky a vrtulníky. Disclose poznamenává, že některá z těchto zařízení se teď zřejmě používají při ruské invazi na Ukrajinu.

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

„Pokud jde o vývoz vojenského vybavení, řídí se Francie striktně podle svých mezinárodních závazků, zejména podle Smlouvy o obchodu se zbraněmi a společné pozice EU,“ napsal na Twitteru mluvčí francouzského ministerstva obrany Hervé Grandjean. Pokračování v dodávkách vojenského vybavení podle něj přímo povoluje opatření, které sankce zavádělo. „Smlouva uzavřená před anexi Krymu může být naplněna a dodávky vybavení zakoupeného před červencem 2014 mohou být doručeny,“ dodal. Francie podle něj neuzavřela s Ruskem od uvalení sankcí z roku 2014 žádnou novou zbrojní smlouvu a od napadení Ukrajiny Rusku nedodala žádné nové vojenské vybavení.

>>>>SLEDUJTE DĚNÍ NA UKRAJINĚ A EKONOMICKÉ DOPADY VÁLKY<<<<

Tehdejší francouzský prezident François Hollande v roce 2015 pod tlakem evropských zemí i Spojených států zrušil prodej dvou válečných lodí Mistral Rusku, menších a méně nápadné zakázky nicméně podle Disclose pokračovaly dál, ačkoliv je Hollande a i nynější prezident Emmanuel Macron mohli také zrušit.

tankování, čerpací stanice

Burzovní cena nafty klesla, čerpačky v Česku na to nereagovaly. Od zítřka si na jejich marže posvítí ministerstvo

Nafta v ČR i včera zdražovala, navzdory poklesu ceny na burze v Rotterdamu.

Přečíst článek

zástupce náčelníka generálního štábu NATO  Mircea Geoană (vlevo) bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo)

USA zesilují tlak na Čínu, aby pomohla zkrotit Rusko a ukončit válku na Ukrajině

Spojené státy a Čína povedou poprvé od ruské invaze na Ukrajinu osobní jednání na vysoké úrovni. Podle obeznámeného zdroje se v Římě v pondělí setkají bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a vysoce postavený čínský diplomat Jang Ťie-čch'. Administrativa prezidenta Joea Bidena se snaží přimět Peking, aby využil svého vlivu na Rusko a pomohl ukončit válku, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme