Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Emmanuel Macron - informace o tématu

Srbský prezident Aleksandar Vučić a francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Budoucnost Srbska je v Evropské unii a nikde jinde

Srbsko patří do Evropské unie a nikam jinam, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Paříži. Snažit se o normalizaci vztahů musí jak Bělehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podle Vučiče tak nečiní Kosovo, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek

Už žádná holubice míru, spíše válečný jestřáb. Co stojí za proměnou Emmanuela Macrona?

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron v Praze: Rusko nesmí vyhrát, Ukrajinu budeme i nadále podporovat

Rusko nesmí zvítězit ve válce na Ukrajině. Je nutné podporovat ukrajinský lid a tamní armádu tak dlouho, jak to bude třeba. Francouzský prezident Emmanuel Macron to řekl po jednání s českým protějškem Petrem Pavlem v Praze. Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je významná. Francie se k ní připojí, dále o tom budou jednat ministři obou zemí.

Přečíst článek
Dukovany

Rusové končí. Obohacování uranu v Dukovanech si vezmou na starost Francouzi

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Vojáci NATO na Ukrajinu? Ve Francii shoda nepadla, země nakoupí dělostřeleckou munici

K české iniciativě nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii by se podle odhadu premiéra Petra Fialy mohlo připojit zhruba 15 států.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj (vlevo), prezident Ukrajiny se svým českým protějškem Petrem Pavlem, podporovatelem Ukrajiny.

Chameleon, maratonec nebo Putinova bankéřka. Kdo jsou nejvlivnější postavy Evropy

Radikálové, krajní pravice i respektovaní státníci se vešli do výběru osmadvacítky nejvlivnějších osobností evropské politiky, který každoročně vytváří magazín Politico. Pozitivně z něj vychází i prezident Petr Pavel.

Přečíst článek
Protesty ve Francii přijdou státní kasu na více než miliardu eur

Vypálené podniky a banky za miliardu eur. Francie po zuřivých protestech sčítá škody

Francie se pomalu vrací ke klidu. Po demonstracích, které vyvolala smrt sedmnáctiletého mladíka, jehož při dopravní kontrole zastřelil policista, se nyní sejde hlava státu Emmanuel Macron s dalšími více než dvěma sty starosty měst, obcí a městských částí, aby společně vyhodnotili celou situaci. Francouzská společnost Medef, největší federace zaměstnavatelů v zemi, odhadla, že škody způsobené násilnostmi by mohly přesáhnout jednu miliardu eur, tedy téměř 24 miliard korun. Epicentry násilností byla pařížská předměstí a další velká francouzská města.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Další úder Macronovi. Rating Francie spadl na úroveň Česka. Jen pět zemí eurozóny má lepší rating než ČR

Světově významná agentura Fitch zhoršila rating Francii, druhé největší ekonomice eurozóny. Zdůvodňuje to výší předpokládaných rozpočtových schodků Francie letos a v příštím roce. Tyto deficity už jsou až příliš výrazně nad úrovní prostřední hodnoty deficitů vykazovaných skupinou zemí, do níž agentura Fitch dosud řadila právě i ve Francii, tedy skupinou zemí s hodnocením „AA“. Proto nově Francii přisuzuje o stupeň horší hodnocení, „AA-“, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přemlouvá spojence. Z Londýna míří za Macronem do Paříže

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Oznámil to Elysejský palác, který tak potvrdil dřívější informace médií. Zelenskyj dnes nečekaně zavítal i do Londýna. Je to jeho druhá zahraniční cesta od ruské invaze, od které 24. února uplyne rok.

Přečíst článek
EDF, francouzská energetická společnost

Zestátnění se blíží. Francie má už přes 90 procent akcií EDF

Francouzská vláda již vlastní 92,71 procenta hlasovacích práv v energetické společnosti EDF. To je dostatečný podíl na to, aby stát mohl zahájit řízení o vytěsnění menšinových akcionářů a dokončit zestátnění firmy. Oznámilo to francouzské ministerstvo financí.

Přečíst článek
Ve Francii se už týden protestuje proti drahým energiím a obecně rostoucí inflaci.

Chaos ve Francii. Macron čelí celonárodní stávce včetně jaderných elektráren

Francouzské odbory zahájily celostátní stávku, v níž žádají vyšší platy. Děje se tak v době inflace nejvyšší za několik desetiletí a staví prezidenta Emmanuela Macrona před jednu z nejtěžších výzev od jeho znovuzvolení v květnu, uvedla agentura Reuters. Ke stávce se připojili dopravci, úředníci, učitelé, pečovatelské domy či některé obchody. Pokračují také stávky zaměstnanců v ropném průmyslu.

Přečíst článek
Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl 7. května 2022 slavnostně uveden do funkce.

Macron i další vrcholní politici tajně pomáhali Uberu. Dokazují to uniklé dokumenty

Tisíce uniklých souborů odhalily, jak si alternativní poskytovatel taxislužby Uber předcházel přední politiky a jak daleko zašel, aby se vyhnul spravedlnosti. Podrobně popisují rozsáhlou pomoc, kterou se mu podařilo získat od předních evropských politiků, jako je Emmanuel Macron či bývalá eurokomisařka Neelie Kroesová. A také jak bývalý šéf Uberu osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch”, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů, uvádí na svých internetových stránkách zpravodajská televize BBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme