Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Vyvěste fangle, jsme světoví

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny
ČTK
Jana Havligerová

Premiér se zdráv vrátil z Kyjeva, světový tisk českého předsedu vlády a jeho protějšky z Polska a Slovinska za jejich misi celkem chválí. Politici vládní koalice jsou tou slávou přímo opilí. Jestli záhy nevystřízliví, podaří se jim jediné - svést symbolický význam cesty na vedlejší kolej.

Reklama

Pokud berou a dávají Petra Fialu za vzor, bylo by dobré, aby převzali i jeho věcný styl. K tomu patří i uvědomování si, že o tom, jak se souhrnně řečeno Západ dál bude stavět k válce na Ukrajině, bude rozhodovat summit NATO. Že čeští zástupci budou moci svá stanoviska podpořit argumenty z osobního jednávání s prezidentem Volodymyrem Zelenským, je jen dobře. Jestli k nim patří přesvědčení, že Ukrajinci si bezletovou zónu při dodávkách správných zbraní dokážou do jisté míry vytvořit sami, je bonus navíc.

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Petr Fiala s polským a slovinským protějškem dorazili do Kyjeva, budou jednat se Zelenským

Český premiér Petr Fiala společně s předsedy vlády Polska a Slovinska dorazili po několikahodinové cestě vlakem z polské Přemyšle do Kyjeva. Podle Fialova prohlášení na Twitteru je cílem cesty vyjádřit jednoznačnou celoevropskou podporu ukrajinskému lidu a vůdcům. Premiéři se v Kyjevě setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem.

Přečíst článek

Ukrajince premiér ujistil, že česká vojenská i humanitární pomoc bude pokračovat, že jejich ženy a děti u nás najdou útočiště. To je druhá fronta, na které musí vládní politici zabojovat. Mezi sebou, i sami se sebou. Protože to bude znamenat překonat ideologii a na nějakou dobu opustit představu pokud možno úsporného rozpočtu.

Náklady na to, aby lidé prchající před válkou našli v Česku důstojné podmínky pro život, budou enormní. Uprchlíci se nebudou zakrátko houfně vracet domů, sankce uvalené na Rusko budou mít pro tuzemskou ekonomiku také dlouhodobé důsledky. Dominovým efektem bude stoupající počet českých domácností, které budou mít existenční potíže. Výdaje s tím spojené budou v dohledné době narůstat. To je realita.

uprchlíci pod jedním z mostů, Irpiň

Fiala: Chceme se vyhnout přeposílání uprchlíků z ČR dál do EU

Premiér Petr Fiala (ODS) by se chtěl vyhnout přeposílání uprchlíků, kteří přišli do Česka z Ukrajiny napadené Ruskem, do dalších zemí EU. V diskusním pořadu CNN Prima News připomenul, že Česko odmítalo v roce 2015 kvóty přerozdělování i s tím, že relokace mají lidský rozměr, kdy jsou uprchlíci posíláni někam, kam nechtějí. Poznamenal ale současně, že část z příchozích by dál chtěla jít. Do Česka zatím přišlo na 200 tisíc lidí z Ukrajiny, další počty se budou podle Fialy odvíjet od situace na anektovaném území.

Přečíst článek

Samostatná kapitola jsou výdaje na zbrojení. Uhlazeněji řečeno na obranu východních hranic Evropské unie a NATO. Ministerstvo obrany má letos hospodařit s 89,1 miliardy korun, je to 1,35 procenta HDP. Původní návrh poslanci na žádost vlády zvýšili o jednu miliardu korun, čímž by se letošní výdaje oproti loňskému roku sice měly nominálně zvýšit, ale v poměru k HDP stejně poklesnout. V loňském roce činily 1,4 procenta HDP. 

Slib dvouprocentního podílu daný NATO hodlá vládní koalice splnit v roce 2025. I to nejspíš bude nutné přehodnotit. 

Na zvážení má Fialův kabinet problémů víc než dost. Příliš chvály se při jejich řešení nedočká. Hlavně ať kvůli tomu politici nepodlehnou samochvále. Sklony k ní mají, a snad jim ani nedochází, jak je kontraproduktivní. 

peníze, ilustrační foto

Češi dluží už téměř tři biliony korun, loňský rok byl rokem hypoték

Celkový dluh obyvatel ČR vzrostl v roce 2021 o rekordních 365 miliard korun na 2,97 bilionu korun. Důvodem byl vysoký zájem o úvěry na bydlení. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme