Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek
ČTK
 ČTK

Vládní koalice se dohodla, že na střední školy by bylo možné podat až tři elektronické přihlášky. Deníku N to řekl poslanec TOP 09 Pavel Klíma, který se jednání vládních stran o podobě přijímacího řízení zúčastnil. Změna má platit od příštího roku. Dosud mohli studenti podávat v prvním kole maximálně dvě přihlášky, a to v papírové formě.

Reklama

„Zatím to necháme na třech, vyhodnotíme to příští rok a uvidíme, zda to můžeme ještě zvýšit," dodal Klíma.

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. A dětem rovněž.

David Ondráčka: Traumatizované děti a rozčarovaní rodiče. Takové jsou výsledky přijímaček na střední školy

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. Nebyl to hezký pohled na nervózní fronty vystresovaných dětí a rodičů před pražskými gymnázii, kde se tlačily stovky dětí zelených strachem před zkouškami. Byla to bezmocná obžaloba neschopnosti našeho systému, který spíš odrazuje, než by vtahoval.

Přečíst článek

Změnu legislativního návrhu by chtěla koalice do sněmovny poslat co nejdříve formou poslaneckého návrhu, pod kterým by byly podepsané všechny kluby včetně obou opozičních, uvedl Deník N.

Současný způsob je neudržitelný, míní Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si digitalizaci přijímacího řízení na střední školy vzal za cíl při svém květnovém nástupu do funkce. Současný systém, který podle něj patří do minulého století, označil za neudržitelný, protože způsoboval zbytečnou paniku dětí i rodičů a neúměrně zatěžoval i školy.

Elektronická forma řízení by mohla být od roku 2024 a umožnila by - na rozdíl od současnosti - stanovení pořadí přihlášek na obory a školy a jejich elektronické podávání. Státní organizace Cermat už začala pracovat na tvorbě zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele nového systému. Technicky by měl být systém hotový do konce roku. Zda bude změna od jara příštího roku možná, záleží zejména na změně legislativy.

Ministr školství Mikuláš Bek (v popředí) a premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Školáci dostávají vysvědčení. Stát si za vzdělávání ale opět vysloužil pětku

Slavnostní okamžik nastává. Stovky tisíc dětí prožívají předávání vysvědčení jako klíčový okamžik svého života. Jsou napjaté, čekají, jak je systém ocenil a kam je v hierarchii tvorstva zařadí. Každé dítě by samozřejmě chtělo být milováno a být nejúspěšnější. Svět je ale krutý, a na vysvědčení nebývají vždy samé jedničky.

Přečíst článek

Milan Kratina v podcastu Realitní Club

Miliardář Milan Kratina: Klíčem k úspěchu země je vzdělání. Žijeme si tady pořád jako v Hobitíně

V Polsku vyjde každý rok ze škol osmdesát tisíc inženýrů, což je stejně jako v Německu. Tady nám ujíždí vlak, říká Milan Kratina, miliardář a zakladatel společnosti Accolade. Jedné z největších evropských společností, která staví, kupuje a provozuje průmyslové parky. V šesti evropských zemích jí nyní patří jednapadesát moderních průmyslových areálů, a další budou brzy přibývat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme