Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kyjev: Rusové přišli od začátku války už o půl milionu mužů

Ruská armáda, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Ruská armáda od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla o 500 tisíc mužů, uvedl ukrajinský generální štáb. Údaj však nelze nezávisle ověřit a Moskva o svých ztrátách neinformuje. Ukrajinský údaj navíc nerozlišuje mezi mrtvými, zraněnými či pohřešovanými vojáky nepřátelské strany.

Reklama

Podle odhadu ukrajinské armády, o kterém informují ukrajinská média, se za poslední den ruské ztráty zvýšily o zhruba 1000 mužů na 500 080 vojáků. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda zaznamenala také rozsáhlé škody na technice.

Moskva údaje o svých ztrátách nezveřejňuje a neexistuje ani žádný třetí zdroj, který by dokázal přesně a nezávisle popsat ztráty ruské armády. V únoru stanice BBC uvedla, že na základě otevřených zdrojů zjistila, že při bojích na Ukrajině zemřelo na 45 tisíc ruských vojáků. Americký list The New York Times na začátku roku informoval o odhadu Pentagonu, podle kterého ztráty ruské armády dosáhly na 300 tisíc mužů. Z nich 60 tisíc podle této informace zemřelo. Spojené státy podporují ve válce Ukrajinu.

O svých ztrátách podrobně neinformuje ani Ukrajina. V únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ve válce padlo na 31 tisíc ukrajinských vojáků. Počet zraněných ale nechtěl uvést, aby neposkytl Rusku výhodu. V posledních měsících se však ukrajinská armáda nacházela pod ruským tlakem a Ukrajina přijala opatření, jež zpřísnila podmínky mobilizace.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině, uvádí agentura Reuters. Má však podmínku

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven zastavit boje na Ukrajině, pokud součástí příměří bude podmínka zachování hranic Ruska a Ukrajiny podle současné frontové linie. Agentuře Reuters to sdělily čtyři ruské zdroje, podle kterých je šéf Kremlu zároveň připraven bojovat dál, pokud s takovým návrhem Kyjev a jeho západní spojenci nebudou souhlasit. Kyjev ruské tvrzení vnímá jako snahu narušit mírový summit, který se uskuteční ve Švýcarsku.

Přečíst článek

Reklama

Námořní dron Sea Baby

Co stojí za úspěchem Ukrajinců na moři? Námořní drony dostaly vylepšení

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby raketomety Grad. SBU podle něj takto vybavená bezposádková plavidla použila poprvé loni v prosinci. Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina nebo server Ukrajinska pravda, který zveřejnil fotografii zbraně.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

EU chce zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou, v cestě stojí Maďaři

Evropská unie usiluje o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem do konce června. S odkazem na pětici diplomatů členských zemí to napsal obvykle dobře informovaný bruselský web Politico. Největší překážkou je podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snaží přesvědčit o tom, že Ukrajina plní jeho požadavky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme