Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU chce zahájit přístupové rozhovory s Ukrajinou, v cestě stojí Maďaři

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Evropská unie usiluje o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem do konce června. S odkazem na pětici diplomatů členských zemí to napsal obvykle dobře informovaný bruselský web Politico. Největší překážkou je podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snaží přesvědčit o tom, že Ukrajina plní jeho požadavky.

Reklama

Prezidenti a premiéři členských států EU v prosinci souhlasili se zahájením jednání o vstupu obou zemí, které o členství požádaly krátce po předloňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posledních měsících apeluje na co nejrychlejší formální začátek rozhovorů. Diplomaté se shodují na tom, že by se tak mělo stát na červnovém summitu. EU by tímto krokem podle nich vyslala Kyjevu signál podpory v době sílící ruské ofenzivy.

V cestě stojí Orbán

Za jedinou potenciální překážku považují nejasný postoj Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán je považován za spojence ruského prezidenta Vladimira Putina a dává vůči ukrajinskému členství najevo výhrady. Budapešť svůj nesouhlas oficiálně zdůvodňuje obavami o práva maďarské menšiny na Ukrajině. Kyjevští představitelé tvrdí, že jsou v současnosti zapojeni do intenzivních kontaktů s maďarskou stranou, které mají její požadavky uspokojit. Jednání se účastní i bruselští činitelé.

Bývalý prezident Miloš Zeman

EU v nynější podobě je bezpečnostním rizikem, uvedl Zeman na semináři hnutí SPD

Za jedno z bezpečnostních rizik označil bývalý prezident Miloš Zeman Evropskou unii v její nynější podobě. Vymazává pojem státu a národa, uvedl Zeman na dnešním semináři opozičního hnutí SPD ve Sněmovně o výhledu geopolitické a bezpečnostní situace. V souvislosti s EU pokládá někdejší prezident za bezpečnostní hrozbu také Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal).

Přečíst článek

Unijní státy musí pro zahájení rozhovorů jednomyslně odsouhlasit vyjednávací rámec, jehož návrh jim Evropská komise předložila v březnu. Teprve poté bude moci EU uspořádat mezivládní konferenci s Ukrajinou, která jednání formálně zahájí.

Reklama

Současné belgické předsednictví Rady EU podle zdrojů webu Politico konferenci naplánovalo na 25.června, termín však zatím diplomaté označují za pracovní. „Jako vždy je těžké předpovídat, jak zareaguje Maďarsko, než to uslyšíme od samotného Orbána,“ řekl webu jeden z diplomatických zdrojů, který varoval před předčasným optimismem.

Motorkářská skupina Noční vlci v Brně

Noční vlci v Česku. V Brně se dočkali přivítání s vlajkami EU, NATO a Ukrajiny, zamíří i do Prahy

Velký transparent s nápisem „Vítáme delegáty ruské teroristické federace“ a skupina lidí s vlajkami Evropské unie, NATO a Ukrajiny čekala před hlavním vchodem na brněnský Ústřední hřbitov na příjezd příznivců proputinovské motorkářské skupiny Noční vlci, kteří přijeli položit věnce k památníku vojáků Rudé armády padlých při osvobozování českého území. Protest pořádala skupina Kaputin.

Přečíst článek

Vyjednavači belgického předsednictví se přitom maďarské kolegy snaží přesvědčovat i argumentem, že by měla Budapešť kývnout na červnové zahájení rozhovorů, aby nemusela v Maďarsku neoblíbené téma řešit z pozice předsedajícího státu sama. Maďarsko převezme vedení Rady EU od Belgie začátkem července a podle diplomatů má zcela jiné priority než ukrajinské členství v unii. Debatám o přístupových rozhovorech se ale vyhne jen v případě, že budou zahájeny v červnu.

Podle mluvčího maďarského zastoupení při EU se nyní Budapešť soustředí na dosažení shody o vyjednávacím rámci. Dokud nebude, je stanovení termínu zahajovací konference s Ukrajinou předčasné, řekl mluvčí Politiku.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme