Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak Rusové upláceli evropské politiky? Peníze proudily přes Polsko

Jak Rusové upláceli evropské politiky?
ČTK
 ČTK

Peníze z Ruska politikům v Evropě proudily do Česka přes Polsko. Německé investigativní skupině Correctiv to řekl předseda českého sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Reklama

Ten také upřesnil, že to byly stovky tisíc eur až jeden milion eur (až 25 milionů korun). Aféra, která se týká podezření z úplatků od proruské sítě, nejvíce dolehla na spolkového poslance pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Ten tento týden odmítl, že by od Rusů či od nyní zablokované proruské platformy Voice of Europe bral peníze. Žáček sdělení potvrdil a doplnil, že podrobněji by se operací Bezpečnostní informační služby (BIS) měl sněmovní výbor zabývat 25. dubna.

„Peníze se agentům uvnitř politiky EU, mimo jiné také AfD, dostaly do Česka přes Polsko. V každém případě to bylo mnoho stovek tisíc eur až jeden milion,“ řekl Žáček Correctivu.

Kupka: Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě

Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě, včetně Českých drah, uvedl ministr Kupka

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Podle listu Financial Times (FT) to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval slovy, že jde o „nepodložená obvinění“.

Přečíst článek

Kauzu možného uplácení před týdnem odstartovaly český Deník N a německý týdeník Der Spiegel. Ty ve svých materiálech s odvoláním na podezření české BIS ukázaly na Bystroně, který je českého původu a který v minulosti poskytoval rozhovory Voice of Europe.

Bystroň v dopise vedení AfD napsal, že od pracovníků Voice of Europe a ani od Rusů nikdy žádné peníze a ani kryptoměnu nepřijal. Podle deníku Bild tím ale braní peněz zcela nepopřel, protože je mohl obdržet třeba od Ukrajince Viktora Medvedčuka, který stojí na straně ruského prezidenta Vladimira Putina a kterého Česko zařadilo na svůj sankční seznam i kvůli jeho finančním vazbám na Voice of Europe.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Vojáci NATO na Ukrajině? Je to nesmysl, nepošleme je tam, říká Stoltenberg

Nemáme v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky NATO, prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance. Ukrajinu podporujeme v její obraně proti ruské agresi, to z nás nedělá stranu konfliktu, dodal Jens Stoltenberg po skončení dvoudenního jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu. Hlavním tématem setkání byla situace na Ukrajině, NATO si ale ve svém bruselském sídle rovněž připomnělo 75. výročí založení aliance.

Přečíst článek

Žáček k tomu řekl, že neví, zda prostředník byl Čech, nebo měl jinou národnost, je si ale jistý, že tajné služby v takto citlivém případu mají velice dobré zdroje. „Bez jednoznačných důkazů by nedošlo na žádné sankce,“ uvedl.

Celá kauza vedení AfD očividně znepokojuje. Podle Bildu spolupředsedové strany Alice Weidelová a Tino Chrupalla nejsou spokojeni s Bystroňovým vyjádřením. V pondělí tak o záležitosti bude jednat předsednictvo strany, kterému chce Bystroň celou věc osobně vysvětlit.

Reklama

Související

Ruský rubl

Astronomický úplatek. Dva agenti ruské FSB si měli mezi sebe rozdělit pět miliard rublů

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme