Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě, včetně Českých drah, uvedl ministr Kupka

Kupka: Rusové se snaží o destabilizaci evropské železniční sítě
ČTK
 ČTK

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie a sabotování její klíčové infrastruktury uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Podle listu Financial Times (FT) to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle státní agentury TASS reagoval slovy, že jde o „nepodložená obvinění“.

Reklama

Podle Kupky je Moskva podezřelá z toho, že od zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 podnikla „tisíce pokusů o oslabení našich systémů“, píší FT. Ministr v rozhovoru s tímto listem rovněž uvedl, že terčem hackerských útoků se staly také České dráhy. Dodal, že všechny systémy se podařilo ochránit.

„Jsou to naprosto nepodložená obvinění - v prvním i druhém případě,“ řekl mluvčí Kremlu Peskov novinářům v reakci na vyjádření Kupky a také na čtvrteční slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle něhož Moskva bude chtít nějak zasáhnout do chystané olympiády v Paříži. „Taková obvinění absolutně neakceptujeme,“ dodal Peskov.

Ruské pokusy o destabilizaci evropské energetické infrastruktury jsou dobře zdokumentované, zatímco o snaze o narušování dopravních sítí se hovoří méně, píše Financial Times.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Přečíst článek

Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost loni v březnu vydala svou první zprávu o hrozbách v dopravě, ve které uvedla, že k útokům na železniční podniky dochází „v čím dál větší míře, zejména v důsledku ruské invaze na Ukrajinu“. Poukázala na rozsáhlé kybernetické útoky „proruských hackerských skupin“ na železniční společnosti v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a Rumunsku.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni rovněž varoval před vzestupem útoků v dopravním sektoru. České dráhy podle listu Financial Times uvedly, že registrují zvýšený počet kybernetických útoků na svou digitální infrastrukturu a že neustále posilují svou kybernetickou bezpečnost.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme