Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Astronomický úplatek. Dva agenti ruské FSB si měli mezi sebe rozdělit pět miliard rublů

Ruský rubl
ČTK
 ČTK

Dva členové ruské tajné služby FSB, zadržení loni z listopadu kvůli přijetí úplatku ve výši pěti miliard rublů (asi 1,23 miliardy korun), uzavřeli dohodu s vyšetřovateli a vypovídají proti svým společníkům v tomto případu, kolegovi z tajné služby a skupině elitních vyšetřovatelů. Informují o tom ruská média s odvoláním na federální kriminální ústřednu.

Reklama

Dva členové FSB, Sergej Manyškin a Alexej Carev, v rámci dohody s vyšetřovateli podle listu Kommersant souhlasili s obviněním, které zahrnuje i organizaci zločineckého spolčení se zneužitím služebního postavení, a neodvolali se proti domácímu vězení. Vypovídají proti svým kolegům, kteří byli zatčeni spolu s nimi: Alexandru Ušakovovi z FSB, bývalému náčelníkovi vyšetřovatelů v severozápadním okruhu Moskvy Sergeji Romodanovskému, vyšetřovateli Andreji Žerjutinovi a náčelníkovi jednoho z vyšetřovacích oddělení Rustamu Jusupovovi.

Obvinění podle Kommersantu vymáhali obří úplatek od vedení společnosti Merlion, patřící k předním firmám na ruském trhu počítačové a kancelářské techniky, počítačových programů a domácích spotřebičů. Od manažerů firmy, kteří byli obviněni ze smyšlené vraždy, vymáhali celkem 15 miliard rublů za zproštění obvinění. Terčem vydírání byli i další podnikatelé.

Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Česko loni snížilo spotřebu plynu o sedm procent. Pomohla mírná zima i úspory

Češi v loňském roce spotřebovali nejméně plynu od roku 1994. Spotřeba zemního plynu loni v Česku meziročně klesla o sedm procent na 7,1 miliardy metrů krychlových. Příčinou byla především výrazně nižší poptávka po elektřině z plynových elektráren a nadále klesající spotřeba domácností i průmyslu. Spolu s vysokou naplněností zásobníků to vedlo také k nižšímu dovozu plynu do ČR. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno.

Přečíst článek

Jeden z obviněných je podle deníku synem odchovance FSB Konstantina Romadonovského, který býval také šéfem odboru vnitřní bezpečnosti ministerstva vnitra a poté ředitelem migrační služby, tedy přistěhovaleckého úřadu, než kariéru završil v aparátu hlavy státu. Romadonovskij mladší byl po vznesení obvinění propuštěn na svobodu - aby byl vzápětí při odchodu z budovy znovu zatčen a pod silnou stráží FSB odvezen se svými společníky přímo k soudu, který na ně uvalil vazbu, vylíčil Kommersant.

FSB je nástupkyní smutně proslulé sovětské tajné policie KGB, ve které svého času sloužil i nynější ruský prezident Vladimir Putin. Ten se svého času stal i ředitelem FSB, než povýšil do čela vlády a posléze v Kremlu vystřídal prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. Jakkoli se bývalí „čekisté“, jak se v Rusku říká příslušníkům tajné služby, honosí mottem vyžadujícím „chladnou hlavu, planoucí srdce a čisté ruce“, korupční skandály se ani jim nevyhýbají - a občas propuknou právě kvůli soupeření jednotlivých bezpečnostních složek o výnosné „poskytování ochrany“ legálnímu i nelegálnímu byznysu, jak bylo například v případě sítě nelegálních heren a kasin.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme