Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vojáci NATO na Ukrajině? Je to nesmysl, nepošleme je tam, říká Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
ČTK / AP
 ČTK

Nemáme v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky NATO, prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance. Ukrajinu podporujeme v její obraně proti ruské agresi, to z nás nedělá stranu konfliktu, dodal Jens Stoltenberg po skončení dvoudenního jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu. Hlavním tématem setkání byla situace na Ukrajině, NATO si ale ve svém bruselském sídle rovněž připomnělo 75. výročí založení aliance.

Reklama

„NATO není a nebude stranou konfliktu na Ukrajině,“ uvedl Stoltenberg na závěrečné tiskové konferenci. „Nemáme v plánu mít na Ukrajině bojové jednotky NATO, nikdo nás o to nežádal,“ dodal s tím, že Ukrajina žádá zejména zbraně, munici a výcvik pro své vojáky.

Šéf NATO reagoval mimo jiné na dnešní vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který uvedl, že vztahy Ruska a NATO se dostaly na úroveň přímé konfrontace. „Země NATO, aliance jako taková, jsou už skutečně zavlečeny do konfliktu okolo Ukrajiny,“ citoval Peskova server Vedomosti. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina také kritizoval rozšiřování NATO, s čímž podle něj souvisí přibližování armádní infrastruktury aliance k ruským hranicím.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Přečíst článek

Reklama

Související

NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny, ujistil Zelenského Stoltenberg

NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny. Vaše bezpečnost je i naše bezpečnost, uvedl Stoltenberg

Přečíst článek
Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme