Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropské země rozkrývají vměšování Ruska. Je to znepokojivé, uvedl nizozemský premiér

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

Reklama

Obvinění se zřejmě týkají rovněž europoslanců. Šéfka liberální frakce v Evropském parlamentu (EP), francouzská europoslankyně Valérie Hayerová, už vyzvala předsedkyni europarlamentu k okamžitému zahájení vnitřního vyšetřování případu.

„Ukazuje se, jak vysoké je riziko zahraničního vměšování,“ prohlásil Rutte před čtvrtečním jednáním vlády. „Jde o hrozbu pro naši demokracii, pro naše svobodné volby, pro naši svobodu slova, pro všechno,“ dodal.

Stanislav Šulc: Češi a další Evropané chtějí vůdce. Tak aby z toho zase nebyl Vůdce

Krátce před oslavami Velikonoc vyšly v českých médiích výsledky zásadního průzkumu veřejného mínění. Uvedly, že velká část Evropanů nevěří tradičním politikům a stranám a chybí jím silný vůdce. Češi patří k těm, kteří populistického vůdce chtějí také. Naopak Němci jej ze všech dotazovaných národů chtějí nejméně. Výsledky jsou to opravdu děsivé. A nikoli ty výsledky z Německa.

Přečíst článek

Nizozemský ministr vnitra Hugo de Jonge a ministryně obrany Kajsa Ollongrenová uvedli, že nebudou zveřejňovat jména politiků, kteří měli získávat peníze z Ruska. Jak dodali, záležitost nyní prošetřují nizozemské zpravodajské služby.

Případem se chce zabývat i dolní komora nizozemského parlamentu. Předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders už řekl, že chce znát jména politiků, kteří měli dostávat peníze z Ruska. Wildersova strana vyhrála volby, ale zatím se jí nepodařilo sestavit vládu.

Český premiér Petr Fiala ve středu informoval o zařazení několika ruských subjektů na národní sankční seznam. Je mezi nimi společnost Voice of Europe, která provozuje stejnojmenný internetový portál a která je v Česku zaregistrovaná na polského občana. Český Deník N v této souvislosti doplnil, že BIS odhalila celou Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do Evropského parlamentu.

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusům to ulítlo. Jejich střela s plochou dráhou letu zamířila nad Polsko

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo velitelství polských ozbrojených síl. Incident se podle něj stal nad ránem. O incidentu byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

Přečíst článek

Zprávy z Prahy podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové potvrzují, že Rusko vede svou agresi nejen zbraněmi, ale také šířením falešných informací. „Nedávné odhalení české vlády je jen jedním příkladem toho, jak Rusko chce zničit naši demokracii,“ uvedla Baerbocková. Podle německé ministryně vnitra Nancy Faeserové je důležité, že se podařilo odhalit síť před volbami do Evropského parlamentu.

Činnost proruské špionážní sítě nyní vyšetřuje i polská kontrarozvědka a rovněž belgické zpravodajské služby. Zjištění českých úřadů prověřuje také europarlament. Francouzská europoslankyně Hayerová v této souvislosti vyzvala předsedkyni EP Robertu Metsolaovou k „okamžitému a transparentnímu“ vyšetřování ve spolupráci s národními úřady. Deset týdnů před volbami podle ní voliči musejí vědět, zda europoslanci či kandidáti na ně nespolupracují s Ruskem. „Demokracii v Evropě je třeba za každou cenu bránit proti těmto hrozbám,“ uvedla.

Důkladné vyšetřování požaduje i frakce Zelených. „Je to přímý útok na naši demokracii. Politici, kteří dostali peníze, musejí být tvrdě potrestáni, jak politicky, tak soudně,“ uvedla německá europoslankyně Terry Reintkeová. Ta je jednou z hlavních kandidátek Zelených v nadcházejících volbách.

Členové sítě chtěli podle polské kontrarozvědky uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální zahraniční politiku Kremlu, včetně oslabení polské pozice na mezinárodní scéně, diskreditace Ukrajiny a pověsti orgánů Evropské unie.

Reklama

Související

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme