Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hongkong zažívá nevídaný odliv mozků

Hongkong
Stanislav Šulc / Newstream
Zdeněk Pečený

Stále většímu počtu rezidentů Hongkongu došla po dvou letech trpělivost s represivními proticovidovými opatřeními a rozhodli se region opustit. Zatímco se většina světa učí s virem žít, Hongkonžané stále čelí tvrdým restrikcím.

Reklama

Vítězové a poražení

Hongkong trpí exodem vzdělaného obyvatelstva. Odcházejí především do Velké Británie a dalších asijských zemí. Aktuálně je z jejich domovů vyhánějí velmi přísná proticovidová opatření, ale také nové zákony zavedené Pekingem.

Tisíce učitelů, lékařů, bankéřů či právníků vše prodaly a opustily území po přijetí zákona o národní bezpečnosti v létě 2020, který dává Pekingu pravomoci věznit lidi, kteří vystupují proti Číně nebo nabádají cizí země, aby jim pomohly. Aktuální úprk způsobený prohlubujícím se izolacionismem je tak další ranou kdysi progresivnímu a ekonomicky prosperujícímu regionu.

Úbytek obyvatel

Populace Hongkongu loni klesla o 0,3 procenta na 7,4 milionu, když 23,6 tisíce lidí nastálo odešlo. Tento trend letos rapidně zrychluje. Jen za první dva měsíce letošního roku odešlo 78 tisíc obyvatel. Zy Chow deníku Times popsala moment, kdy si uvědomila, že je čas opustit Hongkong. „Koupala jsem svého tříletého syna a on si začal broukat čínskou hymnu. Doma jsme to nikdy neposlouchali, takže jim to musejí pouštět ve škole.“

Peking výše zmíněným zákonem porušil svou právní dohodu s Velkou Británií „jedna země, dva systémy“, která byla uzavřena před předáním kolonie pod čínskou správu v roce 1997 a navržená tak, aby zajistila, že Hongkong bude mít svůj vlastní ekonomický a soudní systém.

Nedůvěra v čínskou vakcínu

Mnoho pozorovatelů argumentuje, že za aktuálním nárůstem poštu případů koronaviru stojí fakt, že dvě čínské vakcíny se ukázaly být méně účinné než západní očkovací látky a také nižní proočkovanost Hongkonžanů daná nedůvěrou v čínské vakcíny.

Hongkong platil za významné finanční centrum, nejenom regionálního, ale globálního významu. To je už ale minulost. Nepříjemná pravda o budoucnosti Hongkongu je asi taková: životy a svobody jsou navždy změněny neustále se zpřísňující kontrolou Pekingu. Reakce města na koronavirus – přetížené nemocnice, depresivní karanténní tábory a následně povinné testování pro všech 7,4 milionu obyvatel – vyvolala hněv a strach.

Město věčné krize

Stále více bílých límečků, kteří pomáhali utvářet identitu Hongkongu a udělali z něj místo, kde podnikání kvetlo, se shodne, že to nejlepší má Hongkong již za sebou. Finanční centra jako New York, Londýn, Singapur či Dubaj mají naopak to nejlepší ještě před sebou. „Myslím, že Hongkong patřil k nejlepším místům na život. Ve všech směrech. Teď ale město přichází o všechny své výhody,“ řekl pro CNN odjíždějící podnikatel Ken.

Od roku 1997 se na umíráček pro Hongkong zvonilo již hodněkrát, ale manažeři říkají, že tentokrát je to jiné a o to zlověstnější. Čtvrtstoletí pekingské nadvlády – období přerušované masovými protesty, narušováním občanských svobod, represemi proti svobodě tisku a dalšími – si vybralo daň na kolektivní psychice města. Dva zdrcující roky pandemie bez bezprostřední úlevy v dohledu způsobily, že Hongkong je městem věčné krize.

jachta

Výrobce jachet Ferretti uspíší vstup na burzu v Hongkongu

Zatímco se mediálním prostorem šíří zprávy o zabavování superjachet ruských oligarchů, jeden z výrobců těchto plavidel se v tichosti chystá na burzu. Načasování nemusí být zrovna šťastné, válka na Ukrajině solidně otřásla s akciemi takových výrobců.

Přečíst článek

Pes cestující v letadle (ilustrační foto)

Z Hongkongu lidé prchají i se svými psy. Private jety za statisíce

Z Hongkongu kvůli utužování pořádků ze strany pevninské Číny i přísným protikoronavirovým opatřením prchá čím dál více lidí. A nejen jich – mnozí nehodlají opustit své domácí mazlíčky, a to téměř za každou cenu. Třeba i za 190 tisíc dolarů (přes čtyři miliony korun) i více, které zaplatí za pronájem soukromého tryskáče na jednorázovou cestu do Evropy či jinam. A zájem o „evakuaci se zvířaty“ private jety roste, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Hongkong

Další rána pro olympiádu. Hongkong zpřísňuje pravidla na letištích. I pro Čechy

Hongkongské letiště patří k významným dopravním uzlům. Nyní se zpřísňují pravidla pro cestující z celkem 150 zemí, kteří mohou mít problémy i při pouhém transferu. Výjimku zatím mají diplomati i osoby spojené s blížícími se olympijskými hrami. Výjimka však podle agentury Bloomberg platí pro účastníky či personál her, nikoli diváky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme