Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce jachet Ferretti uspíší vstup na burzu v Hongkongu

jachta
Custom Line / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Veronika Kudrnová
vku

Zatímco se mediálním prostorem šíří zprávy o zabavování superjachet ruských oligarchů, jeden z výrobců těchto plavidel se v tichosti chystá na burzu. Načasování nemusí být zrovna šťastné, válka na Ukrajině solidně otřásla s akciemi takových výrobců.

Reklama

Italský výrobce luxusních jachet Ferretti by v pondělí mohl zahájit vstup na akciovou burzu v Hongkongu. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle kterých se firma snaží své plány urychlit. Podnik by díky prodeji 25procentního podílu mohl být oceněn zhruba na miliardu dolarů (22,3 miliardy korun).

Společnost, nad kterou má kontrolu čínský konglomerát Weichai Group, usiluje o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) i přesto, že finančními trhy zatřásl konflikt na Ukrajině, který se dotkl také akcií sektoru superjachet.

Ferretti v roce 2019 zavrhla myšlenku na IPO v Miláně. Podle zdrojů Reuters by mohla změnit plán i tentokrát, a to v závislosti na vývoji trhů.

Crescent

Šéf Rosněfti přišel o další ze svých jachet. Po Francii zabavovalo také Španělsko

Majetek ruských oligarchů není kvůli ruské invazi na Ukrajinu už nikde v Evropě v bezpečí. Úřady se zaměřily na luxusní vily, jachty i private jety ruských miliardářů. Jejich nejnovějším „úlovkem“ je jedna z největších jachet na světě, 130 metrů dlouhá loď Crescent, která má patřit šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, píše Reuters.

Přečíst článek

Firma se snaží mírnit dopad mezinárodních sankcí proti ruským oligarchům na své podnikání. Uvedla, že země zapojené do konfliktu představují méně než tři procenta jejích příjmů a že nemá žádnou expozici vůči největším megajachtám, u kterých je pravděpodobnější, že budou terčem sankcí.

Akcie konkurenčních italských firem, jako je Sanlorenzo a The Italian Sea Group, se po ruské invazi na Ukrajinu propadly a ztratily čtvrtinu až třetinu své hodnoty. V posledních deseti dnech ale ztráty mírně snížily.

Ferretti podle Reuters výtěžek z prodeje akcií použije na rozšíření nabídky jachet. Zároveň chce rozvinout služby, jako je zprostředkování a pronájem jachet.

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Jachta Ferretti 550

Výrobce jachet Ferretti míří na burzu v Miláně s oceněním jedné miliardy eur, do firmy investoval i Karel Komárek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme