Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro olympiádu. Hongkong zpřísňuje pravidla na letištích. I pro Čechy

Hongkong
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc
sta

Hongkongské letiště patří k významným dopravním uzlům. Nyní se zpřísňují pravidla pro cestující z celkem 150 zemí, kteří mohou mít problémy i při pouhém transferu. Výjimku zatím mají diplomati i osoby spojené s blížícími se olympijskými hrami. Výjimka však podle agentury Bloomberg platí pro účastníky či personál her, nikoli diváky.

Reklama

Část sportovních fanoušků, kteří se chystali na olympijské hry v Pekingu, možná potkají na cestě komplikace. Platí to zejména pro ty, kteří měli naplánovaný let přes Hongkong, který patří k významným dopravním uzlům. Místní letiště totiž kvůli obavám ze šíření nové varianty koronaviru známého pod jménem omikron zavedlo nové restrikce pro cestující ze 150 zemí, mezi nimiž nechybí většina Evropy včetně České republiky, USA či Velká Británie. 

„Cestující z tohoto seznamu nebudou moci naše letiště využít ani jako tranzitní zemi,“ uvedly místní úřady. „Zákaz platí od 15. ledna zatím do 14. února, nicméně datum ukončení omezení bude ještě předmětem dalšího jednání,“ cituje agentura Bloomberg osobu obeznámenou s rozhodnutím.

Hongkong v mlze

Čínské sliby o autonomii Hongkongu nevydržely ani 25 let. I kvůli covidu

Letos v červenci uplyne 25 let od předání Hongkongu pod čínskou správu. Dohoda, která mu předcházela, měla Hongkongu minimálně na 50 let garantovat autonomii na základě principu jedna země, dva systémy. Všechny sliby ale dané městskému státu před čtvrtstoletím byly porušeny – a nikdo s tím nic nedělá. Covidová pandemie jen uspíšila úpadek někdejší britské kolonie a asijského finančního centra.

Přečíst článek

Aktuální opatření bude mít několik výjimek, mezi nimiž nechybějí diplomati, vládní činitele a osoby jedoucí na olympijské hry. Neplatí to však pro návštěvníky, ale pro sportovce a další účastníky her.

Populární destinace na blacklistu

Hongkong patřilo mezi letiště, která na šířící se koronavirovou pandemii zareagovala mezi prvními a uzavřelo se pro transfery již v březnu roku 2020. Postupně však omezení rušilo, zůstalo však uzavřené například pro návštěvníky z Číny.

Aktuální omezení se pak dotknou také zemí, pro něž je Hongkong tradiční spojnicí mezi zbytkem světa, tedy zejména pro Australany. Vedle Austrálie a většiny Evropy pak jsou na černém seznamu také Singapur, přitom linka Singapur – Hongkong je pro světový byznys velmi důležitá.

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Žádný cukr, jenom bič, toť „mission impossible“ Fialovy vlády

Programové prohlášení bude zatraceně těžké naplnit, ovšem bylo by to chvályhodné, píše ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Boj s dezinformacemi je nedostatečný, míní většina Čechů. Zcela nekriticky je přejímá asi šest procent veřejnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme