Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha se po pěti měsících dočkala, novým primátorem je Bohuslav Svoboda

Novým primátorem Prahy se stal Bohuslav Svoboda (ODS).
ČTK
 ČTK

Primátorem Prahy byl zvolen lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů hlavního města. Při hlasování Svobodu nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD. Jeden zastupitel nehlasoval.

Reklama

Zastupitelé budou ve čtvrtek ještě volit pět primátorových náměstků a pět radních. Na koalici se domluvily Spolu, Piráti a STAN, kteří mají v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Povolební vyjednávání trvala téměř pět měsíců, což je nejdéle v historii České republiky, a provázela jej řada překážek.

Dalibor Martínek: Vládnutí v pěti je pomalé a nefunkční. Víc hlav víc neví

Posledním příkladem je jednání o úsporném balíčku, či jak si vláda pojmenovala seznam škrtů a zvyšování daní. Už i ministr financí Zbyněk Stanjura přiznává, že najít shodu na více než šedesáti opatřeních mezi pěti vládními partajemi je nadlidský úkol. Domluva prý po třech měsících panuje zhruba na půlce návrhů, o druhou polovinu se ještě bude svádět boj.

Přečíst článek

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. V opozici jsou ANO, Praha Sobě a SPD.

„Děkuji všem za projevy přízně. Skutečnost, že naše město má primátora, je po těch měsících dobrá zpráva. Volba primátora je začátek nového díla a tvrdé práce a změn. Slibuji, že já i koalice se okamžitě dáme do práce,” řekl Svoboda.

Vím, co Pražané potřebují

Ve svém projevu po zvolení rovněž sdělil, že si troufá říct, že ví, co Pražané potřebují. Nikdo podle něho ale nedokáže řídit více než milionové město sám a věří, že nové vedení města to společně zvládne. Zdůraznil také nutnost prohloubit spolupráci s vládou. „Praha není jen největší, ale hlavní město. Je to vizitka našeho státu, svébytný organismus, který musí být navázán na vládu a spolupracovat s ní, protože celou řadu věcí nedělá Praha pro sebe, ale pro celý stát,” řekl.

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN dnes podepsali koaliční smlouvu na pražském magistrátu.

Přečíst článek

Opozice kritizovala v diskusi předcházející volbě jak novou koalici, tak samotného Svobodu. Tomu například vyčetli, že podle nich nebude mít kvůli svým dalším závazkům, zejména poslaneckému mandátu, čas na řízení města. Končící náměstek primátora a nyní již opoziční zastupitel Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) představil virtuální kalendář, v němž označil všechny Svobodovy povinnosti. Na řízení města mu tak zbývá šest dní v měsíci, uvedl Vyhnánek.

Zastupitelé opozičního ANO kritizovali pouze samotnou koalici, Svobodu do funkce primátora naopak podpořili a všichni členové zastupitelského klubu ANO hlasovali pro jeho zvolení. Naopak SPD Svobodu nepodpořila žádným ze svých tří hlasů.

Reklama

Související

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu

Přečíst článek
Václavské náměstí v Praze

Jana Havligerová: Svoboda versus Hřib. Mač, ve kterém na vítěze radši nesázejte

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme