Reklama

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Fragmentace Prahy do 57 městských částí je úlet

 nst
nst

Kdyby byla soutěž o nejvyšší počet politiků na obyvatele, Praha by obsadila čelní příčku. Na jednoho zastupitele v Praze připadá 1000 občanů, ve srovnatelně velké Varšavě je to čtyřnásobek, zaznělo v podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Reklama

O víkendu čekají Prahu volby. Obyvatelé budou volit 1193 zastupitelů do 57 městských částí a magistrátu.  „Obrovská fragmentace politických názorů a zároveň roztříštěnost města je jednou z hlavních příčin neakceschopnosti v řízení metropole. Důsledkem pak je její stagnace,” uvedla v předvolebním speciálu nového podcastu Nekorektní dvojka bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Co se týče členění Prahy, tak 57 městských částí je úlet. Pamatuji se, jak byl šokován primátor Pekingu, když jsem mu to řekla. Peking, který má 16 milionů obyvatel má těch městských částí asi šest,“ řekla Krnáčová. Podle ní by pro Prahu bylo optimálních zhruba tak 15 městských částí, které by ještě bylo možné uřídit tak, aby neblokovaly rozvoj celoměstsky významných staveb.

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

David Ondráčka: Komunální volby. O čem by se mělo mluvit, nejen v Praze

Komunální volby jsou před námi. Bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka ve svém komentáři popisuje několik témat, o kterých by rád slyšel debatu politiků v Praze, ale platí to stejně třeba pro Ostravu, Brno nebo Plzeň.

Přečíst článek

Argumentovat blízkostí správy občanům je v tomto případě nesmyslná. „Možná to platí v městské části Nedvězí, kde je těch obyvatel asi 200 a starosta tak každého z nich zná, ale v žádném případě to neplatí na Praze 4, kde jich je 120 tisíc. To už je skutečně hodně velké město,“ poznamenala Krnáčová. Podle ní ale fragmentace politických názorů v Česku nyní dosáhla takového stupně, že najít shodu na redukci městských částí už podle ní není reálné. „Kapříci si nevypustí rybník,“ poznamenala.

Konfliktem zájmů je, když starostové městských částí sedí také v zastupitelstvu magistrátu. Tam logicky převažuje jejich snaha získat z městského rozpočtu nebo výhod co nejvíce pro svou městskou část a celopražské zájmy zůstávají zcela v pozadí jejich priorit.

Hlavní prioritou by v nadcházejícím období měla být dostavba městského okruhu, tedy na Blanku navazující tunel Vlasta. Praha by také sama neměla stavět byty tak, jak o to usiluje současná reprezentace města. „Veřejný sektor neumí stavět, neumí soutěžit zakázky. To, aby Praha sama stavěla byty, opravdu nechtějme,“ zdůraznila exprimátorka.

Tři díly předvolebního speciálu nového podcastu Nekorektní dvojka ředitelky mezinárodní developerské skupiny UDI Group Marcely Fialkové s bývalou primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou najdete tento týden v pondělí, ve středu a v pátek na streamovacích platformách a na webu Newstream.

Pondělní Nekorektní dvojka se věnuje možnostem a limitům ve správě města samotného, středeční dopravě a dopravní infrastruktuře Prahy a v pátek se speciál zaměří na stagnující rozvoj hlavního města a bude se také věnovat aktuální kauze Dozimetr.

Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Praha potřebuje dát peníze jinam. Na financování metra by se měl podílet i stát

„Všichni si říkají, Praha je bohatá, ta si všechno postaví sama, ale my potřebujeme dát ty peníze jinam,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha Ondřej Boháč v druhém díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Přečíst článek

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme