Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Píšu další knihu. Bude tam i Dozimetr, prozradila exprimátorka Krnáčová v podcastu

 nst
nst

Dozimetr byla válka českých a moravských gangů, zaznělo v třetím díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Reklama

Některé věci v pražské politice mi přišly tak uhozené, že to si ani nevymyslíte, řekla v podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, která po odchodu z politiky napsala  knihu o tom, jak to v pražské politice chodí. Paralely mezi tři roky starou knihou a aktuální kauzou Dozimetr jsou až zarážející a je tedy zřejmé, že ani ty způsoby a prostředky se oproti 90. letům vůbec nezměnily, poznamenává  Fialková.

„V té politice jsou samozřejmě i lidé, kteří tam jsou delší domu, kteří si z Prahy udělali takovou kasičku. Každá politická strana bude před volbama slibovat, že vše zruší a udělá zde ultratransparentní prostředí, ale to nejde," říká bývalá primátorka, která nyní připravuje další díl knihy. První se jmenuje Hybris neboli Zpupnost. „V politice je moc zpupných lidí, kteří si myslí, že mohou všechno. A to nakonec vedlo k zatýkání v kauze Dozimetr. Ano, píšu další díl, který se bude jmenovat Nemesis (Odplata). Nebude už jen o Praze, ale také o tom, jak se tady vyšetřuje, jak zde působí některé orgány, jak jsou propleteny a jak je možné se s nimi domluvit. Kauza Dozimetr se tam octne, ale v takové humorné poloze.“

Peníze v igelitkách a krycí jména

Dozimetr byl podle ní válkou gangů, která se točí kolem veřejných zdrojů. „Pražský gang nesouhlasil nebo se bránil tomu, aby mu zlínský a plzeňský gang fušoval do svého prostředí.“ „Na Dozimetru jsem byla překvapena tím, do jaké míry je rezistence devadesátek silná. To mi připomnělo dobu, kdy se používaly šifrované telefony, peníze v igelitkách a krycí jména. Kdyby se to nestalo kolem Dopravního podniku v Praze, tak si myslím, že to je béčkový film se Stevenem Seagalem, který celý tu partu nakonec vystřílí. Bohužel jsme ale konfrontování s tím, že to je pražský radní a náměstek, který tomu přihlížel,“ glosuje Krnáčová.

O víkendu se konají komunální volby. Podle Krnáčové je čtyřleté volební období příliš krátké. „Čtyřleté období je velmi krátké na nějaké vize. Stihnete akorát udržovat město a připravit nějaké věci pro ty, kdo přijdou po vás, aby mohli navázat. Například nyní byl v Drážďanech volen primátor na šest let. Tam je sice struktura rozhodování trochu jiná, ale za šest let ten primátor může něco slíbit a zrealizovat. Ale za čtyři roky, za této situace v našem zákonodárství a při neexistenci funkčního stavebního zákona, jako jednoho z nejdůležitějších zákonů pro naši ekonomiku, nemůžete očekávat, že se něco zázračného stane.“

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Praha pokračování tunelu Blanka potřebuje, ale kde na něj vzít peníze? „Ať si o Pavlu Bémovi myslí, kdo chce, co chce, vždycky jsem ho obdivovala, že byl schopen prosadit tak významnou stavbu, jakou je Blanka. Zázrak. Od nové reprezentace očekávám, že naváže Vlastou,“ říká v druhém díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka na téma dopravy v Praze její bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek

Strany, které kandidují v Praze se od pravice po levici shodují v tom, že Praha má stavět bydlení. Pravice připouští spolupráci se soukromým sektorem, ale řada stran si skutečně myslí, že Praha jako veřejný subjekt bude schopná sama soutěžit dodavatele a stavět. „Představa, že by město bylo stavebníkem, který by vysoutěžil nějakou stavební firmu a že by město stavělo prostřednictvím toho developera, kterého si zřídilo, to opravdu nechtějme. To je naivní nebezpečná představa,“ uzavřela exprimátorka.

video

Co brání masivnější výstavbě v ČR? Odpovídali experti v Realitním Clubu

Česká republika má složitý a nejasný stavební zákon, který dává prostor nekonečným možnostem výkladu a obcházení. Důsledek? V délce stavebního řízení jsme na chvostu světového žebříčku. Proč u nás trvá schválení bytové výstavby deset let? Co by měla zlepšit samospráva, a jaký podíl na tomto děsivém stavu má státní správa? To byla témata pro expertní debatu v rámci prvního setkání Realitního Clubu, které spolu s partnery ve středu 21. září v hotelu Courtyard by Marriot uspořádal server Newstream. Celý záznam z akce můžete sledovat v úvodu článku. 

Přečíst článek

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Fragmentace Prahy do 57 městských částí je úlet

Kdyby byla soutěž o nejvyšší počet politiků na obyvatele, Praha by obsadila čelní příčku. Na jednoho zastupitele v Praze připadá 1000 občanů, ve srovnatelně velké Varšavě je to čtyřnásobek, zaznělo v podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny House přináší jiný rozměr bydlení. Levné to ale není, říká jejich propagátor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme