Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důchody se zvednou v létě, o reformě bude jasno dřív, slibuje Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce uhájit výchovné.
ČTK

O kolik a kdy letos mimořádně znovu kvůli inflaci vzrostou penze, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se mohlo u průměrného starobního důchodu pohybovat od léta podle nynějších očekávání v průměru od 750 do 1000 korun. Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen.

Reklama

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že není ochoten připustit debatu o případném seškrtání výchovného. Kvůli zvládnutí rostoucího zadlužování to doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV), zmínil to i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Diskusi o podobě reformy penzí v koalici i s opozicí by chtěl ministr práce zvládnout v prvním čtvrtletí.

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. Poprvé do ní na šestileté funkční období nastoupil už v roce 2000. Letos v únoru se stane viceguvernérem. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká Frait. Podle něj není žádné optimální řešení, jak s růstem cen rychle zatočit. Hraje tu moc vlivů, například ceny energií jsou nyní naprosto nepředvídatelné. „Nemáme klasickou inflaci, kdy by rostlo víceméně všechno.” Česko se podle něj letos dostane do mírné, asi jednoprocentní recese. Přesto prý není důvod „pro katastrofické scénáře o prudkém poklesu produkce nebo razantním růstu nezaměstnanosti”.

Přečíst článek

Mimořádně vláda penze zvedá tehdy, pokud růst cen za sledované období od posledního přidání přesáhl pět procent. Loni k tomu kabinet kvůli zdražování přikročil dvakrát.

Nerovnost ve světě sílí. Daň pro superbohaté by z chudoby vytáhla dvě miliardy lidí

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to uvedla organizace Oxfam, která bojuje proti chudobě. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.

Přečíst článek

„Předpokládám, že po 10. únoru už budeme mít finálně jasno,” uvedl Jurečka. Očekávané částky podle něj představují jen odhad, v jakém rozptylu by se mohlo mimořádné navýšení v červnu či červenci pohybovat. Záležet bude na lednovém vývoji cen.

Výchovné se rušit nebude

Při mimořádné valorizaci se navyšuje zásluhový díl penzí, v němž se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků. Za vychované dítě se vyplácí bonus 500 korun. Dostává ho ten z rodičů, který převážně pečoval. Jsou to většinou ženy.

Schválený rozpočet počítá s tím, že se letos na penze vyplatí o 62,5 miliardy korun víc, než se na ně vybere. Deficit nezahrnuje plánovanou mimořádnou valorizaci. Zadlužení penzijního systému tak dál poroste. Podle ekonomů není stav udržitelný. NERV doporučoval vedle dalších kroků nezavádět od letoška výchovné. Do bonusu za výchovu dětí letos poputuje téměř 20 miliard korun, postupně suma každý rok poroste.

„Nejsem ochoten připustit debatu, že by se výchovné škrtalo,” řekl Jurečka.

Plná nákupní centra před Vánoci byly jen klam, Češi šetří jako nikdy.

Lukáš Kovanda: Češi šetří jako nikdy, dokonce více než během pandemie

Maloobchodní tržby loni v listopadu klesly reálně meziročně o 8,7 procenta. Propad tak předčil drtivou většinu expertních odhadů. Český statistický úřad navíc revidoval údaj k maloobchodním tržbám za měsíc říjen 2022. Podle revidovaných dat klesly v desátém loňském měsíci tržby maloobchodu o 9,9 procenta. To je nejvíce minimálně v celém tomto tisíciletí, dokonce více než kdykoli během pandemie, kdy přitom byla podstatná část kamenných obchodů zavřená. Ještě nikdy v historii zveřejněné časové řady se nestalo, že by se maloobchodní tržby dva měsíce po sobě propadly tak mohutně jako v říjnu a listopadu 2022.

Přečíst článek

Za letošní hlavní výzvu pro svůj resort považuje Jurečka přípravu důchodové reformy. Na její podobě by se chtěl v koalici i s opozicí shodnout do konce prvního čtvrtletí. Nastavení jednotlivých opatření už úřad propočítal, uvedl ministr. Výsledky chce ale zveřejnit až po diskusi politiků. Ve druhém čtvrtletí by pak ministerstvo připravilo návrh zákona. Část kroků by měla platit od ledna příštího roku, a to třeba možnost dřívějších penzí pro náročné profese, zmínil Jurečka. Další změny by pak byly účinné od roku 2025.

Vše o známkách blížící se recese čtěte zde

Reklama

Související

Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Penze, penzista, důchodce

ČSSZ dostala přes 86 tisíc žádostí o předčasný důchod. Třikrát víc než předloni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme